Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Първият ни дипломат прочете Символа на вярата на Гергьовденската литургия

НАШИЯТ КРЪСТ

Министър Даниел Митов оглави официалната българска делегация, която бе на поклонническо посещение в Св. Гора по случай патронния празник на българския манастир „Св. Георги Зограф“.

В делегацията участваха народни представители от различни парламентарни групи, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет и др.

Министър Митов и придружаващите го лица бяха тържествено посрещнати от монашеското братство на българския манастир „Св. Георги Зограф“, начело с неговия игумен схиархимандрит Амвросий, който показа на гостите духовните съкровища, които пази светата обител и разказа  богатата му и неразривно свързана с българския народ история. От името на делегацията външният министър връчи на отец Амвросий напрестолно Евангелие с обков. Монашеското братство запозна министър Митов с актуалното състояние на манастирските сгради и плановете за тяхното укрепване и реставриране. Показани бяха и безценни материални свидетелства за българската история като Паисиевата „История славяноболгарская“, дарителските грамоти на царете Иван Александър и Иван Шишман и др.

В навечерието на Гергьовден външният министър и придружаващата го делегация взеха участие във всенощното бдение пред чудотворната икона на Св. Вмчк Георги в съборния манастирски храм, което продължи през цялата нощ. По време на Св. Литургия на празничния 6 май министър Даниел Митов прочете Символа на вярата. Първият дипломат и официалната делегация участваха в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Министър Митов и придружаващата го делегация посетиха също и гр. Карея, административен център на автономната светогорска монашеска република, където се срещнаха с представителите на Свещения Кинотис – върховният административен управителен орган на Света Гора и с Губернатора на автономната монашеска република Аристос Касмироглу, който официално представлява гръцката държава на полуострова и е с ранг на министър от гръцкото правителство. Губернаторът приветства министър Митов и му предаде поздрави и благопожелания от министър-председателя на Република Гърция Алексис Ципрас и от министъра на външните работи Никос Коциас и тяхното задоволство от посещението на министър Митов и българската делегация на Св. Гора. Министър Даниел Митов благодари и отправи чрез Губернатора покана към своя гръцки колега да посети на свой ред България.

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n