Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Шествието с чудотворната икона „Достойно есть“ ще премине по бул. „Мария Луиза“

BogorodicaНАШИЯТ КРЪСТ

Утре, 11 юни православните българи почитат празника, посветен на образа на Божията майка „Достойно есть“. А днес, в навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път ще се извърши литийно шествие с иконата "Достойно есть" от храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Бухово. Тя е копие на автентичната икона на св. Богородица "Достойно есть", която понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора. Буховската икона е зографисана и осветена на Света Гора. Чрез тази икона са станали много чудеса, излекувани са хора от тежки болести, семейства са получили дълго чакани рожби.

Вечерното богослужение за Света Богородица "Достойно есть" ще започне в 18:00 ч. в храм "Св. Параскева Иконийска" ("Св. Петка Самарджийска"), в подлеза на метрото (ст. "Сердика"), и ще продължи с лития по бул. "Мария Луиза" до храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47), където ще завърши с четенето на акатиста „Достойно есть“.

Утре, в празничния ден 11 юни ще бъде отслужена св. Литургия в храм „Св. Николай“ в гр. Бухово. Да припомним, че пред оригиналната икона на Света гора преди 10 века се е случило истинско чудо, свързано с България. Иконата се намирала в една българска килия, близо до Карея. Това се случило през 982 година. Вечерта на един от българските монаси се явил сам Архангел Гавриил и го научил на химна „Достойно есть“, посветен на Пресвета Богородица. Знаменателен е фактът, че Архангелът изписал думите на песента с пръста си върху една каменна плоча. Това чудо се случило пред икона на Богородица, която оттогава носи същото име „Достойно ест“. Така се нарича и килията, където се явил Божият пратеник.

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n