Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Истинската история на простодушния овчар, който вечерял с Христос

venecПреподобни Паисий СВЕТОГОРЕЦ

Ако в човека има свята простота, той може не само да познае, но и да стане съучастник в Божиите тайни. Помните ли разказа за един много простодушен монах, който бил удостоен да яде заедно с Христа? Преди да стане монах, бил овчар и единственото, което го интересувало, било как да се спаси.

Веднъж оттам минал пустинник, който му казал: „Ако искаш да се спасиш, върви по правия път“… Овчарят разбрал думите му буквално. Поел по пътя и три дни вървял все направо, докато стигнал да портите на един манастир. Игуменът, като видял усърдието на овчаря за спасение, веднага го постригал за монах и го оставил да прислужва в църквата. Веднъж той попитал игумена, сочейки изображението на разпнатия Христос: „Отче, а кой е този там, горе? Вече доста дни съм тук, а той нито веднъж не е слязъл долу да хапне или пийне вода“. Игуменът се удивил от простотата му и рекъл: „Наказал съм го, че не си върши добре работата“. Монахът го изслушал, без да каже нито дума. Вечерта взел от трапезарията храната, която му се полагала, и се затворил в храма. Отишъл пред разпятието и със състрадание казал: „Слез, брате, да хапнем заедно“.

Тогава Христос слязъл долу и ял заедно с простодушния монах. Иисус му обещал, че ще го вземе в дома на Отца Си, където той вечно ще се радва… Действително, след няколко дни простодушният монах мирно отишъл при Господа. Вижте – бил напълно неграмотен, а с какво бил удостоен за голямата си простота и чистота!   

---------------------------------------

из Слова, том 5 „Страсти и добродетели“

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n