Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Гръцки митрополит съветва православните християни да не членуват в Ротари

masonНАШИЯТ КРЪСТ

По време на неделната литургия, посветена на св. Марина, митрополитът на о-в Хиос - Марк (Вселенска патриаршия) е говорил за съвместимостта на ротарианството с Православието. Поводът е желанието на членове на Ротари клуб, който е много популярен на острова, да бъдат кръстници по време на тайнството св. Кръщение. В тази връзка митр. Марк отбелязва:

"Църквата приема изложеното първо в Посланието на Св. Синод на Гръцката църква от 29 ноември 1958 г., както и конкретните отговори на въпроси през 1951, 1958, 1970 г., както и документа от 1974 г., приет от Св. Синод на Гръцката църква, в които са изразени множество резерви спрямо организациите на Ротари и затова препоръчва на вярващите да странят от обвързване с ротарианското движение. Подчертаваме също, че за всеки християнин е достатъчна християнската му идентичност и той няма нужда от нищо друго. Също така Църквата счита за благоразумно въздържането или отказа да се приеме за кръстник в тайнството на кръщението член на организацията на Ротари".

В поредица свои решения през ХХ век Гръцката църква осъжда и масонството. За първи път това става през 1933 г., в което решение се казва: "Епископатът на Гръцката църква... изследвайки масонството, тази международна мистична организация, ... стигна единодушно до следните изводи: Масонството не е просто благотворителен съюз или философска школа, но е мистична система, която подражава на древните езически мистични религии и култове... Следователно то е мистична религия, която е различна ...и чужда на християнската религия". Това становище е потвърдено в решения на св. Синод на гръцката Йерархия през 1968, 1972 и 1996 г.

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n