Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Вслушайте се в съвета на праведния старец Ефрем Светогорец, построил 17 манастира в Америка

st_EfremНАШИЯТ КРЪСТ

Старецът Ефрем Филотейски /или Светогорец/ и последователите му са основали на територията на Съединените щати 17 манастира, в които сега се подвизават монаси от различни националности, а поклонници от различни страни и континенти се докосват до светогорските монашески традиции и азбуката на Иисусовата молитва. Ето какво съвети е оставил на своите духовни чеда и на всички православни християни праведният старец:

„Търпи този човек, който те опечалява и съблазнява. Търпи го с радост, моли се за него всеки ден, винаги се старай да му правиш добро, да го хвалиш, да му говориш с любов и Бог ще извърши Своето чудо и той ще се поправи. Христос ще се прослави, а дяволът, който причинява всички съблазни, ще замлъкне. Особено се самопринуждавай в отсичане на лъжата и осъждането.

Правилото ти да бъде – по една броеница на ден за мразещия те човек, за да го просвети Бог към покаяние, и в продължение на един месец прави по десет поклона.

Ако този човек направи нещо против теб, не обръщай внимание и търпи. Макар да постъпват несправедливо с теб – самият ти не постъпвай така. Макар да ти удрят плесници, ти не удряй. Нека те осъждат, а ти не осъждай. И когато направиш така Синът Божий ще се всели в душата ти заедно с Отца и Светия Дух!"

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n