Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Днес Църквата се помоли за душите на загиналите по пътищата

posГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на жертвите на пътнотранспортни произшествия. В храм-паметника „Св. Александър Невски“ главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим днес отслужи специална панихида за упокоение на душите на загиналите. Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма архимандрит Герасим. Пред миряните той прочете обръщение на Светия Синод и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“. Във всички храмове в страната днес бе прочетено Синодалното послание.

В този дух е нужно да добавим, че когато човек тръгва на път, е редно да се помоли на Бог, за да мине безопасно пътуването. Например, с тази кратка молитва:

„Лука и Клеопа съпътствувал в Емаус, Спасителю, съпътствувай и сега Твоя раб, който желае да пътува, като ме избавяш от зли обстоятелства; защото Ти всичко можеш, щом пожелаеш, Човеколюбче!“

А още по-добре е да си прочетете цялото кратко правило преди пътуване.

 

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n