Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Водачът на разколниците е изпратил помирително писмо до РПЦ, но...

filНАШИЯТ КРЪСТ

Каноничният киевски митрополит Онуфрий е помолил Събора на РПЦ да бъдат направени промени в устава на РПЦ за предоставянето на независимост и самостоятелност на управлението на Украинската православна църква - МП.

Като причина митрополитът е изтъкнал безпокойството си от активизирането на “някои обществено-политически сили, които се опитват да дискредитират каноничната Украинска православна църква в очите на украинското общество, като спекулират с нейния “несамостоятелен” статут.”

Участниците в Събора единодушно са подкрепили молбата на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий да се състави отделна глава за Украйна в устава на Московската патриаршия.

Другата важна новина е помирителното писмо, което е изпратил до Архиерейския събор на РПЦ водачът на украинския разкол -  бившия Киевски и на цяла Украйна митрополит Филарет. Писмото съдържа молба за възстановяване на евхаристийното и молитвеното общение с християните,  отклонили се в украинския църковен разкол, и за отмяна на “всички решения, включително забрани и отлъчвания… за достигане на заповядания ни от Бога мир между единоверните православни християни и за помирение между народите.”

В отговор на писмото на дядо Филарет, Архиерейският събор в Москва е създал комисия с председател Волоколамския митрополит Иларион за преговори с т. нар. “Киевска патриаршия”.

Но по-късно Филарет заяви на брифинг, че в Москва неправилно са изтълкували писмото му. Защото той настоявал за автокефалия на УПЦ. А не желае завръщане в лоното на Руската църква.

----------------------------------

на снимката - Филарет

 

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n