Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Смиреният „прост“ монах не престава да излива над народа Божий своята любов

sv_paisiyНАШИЯТ КРЪСТ

Смиреният и благ новопросиял светия на Православната църква св. Паисий Светогорец не престава да помага на хората и след смъртта си /представил се е пред Божието лице през 1994 година/.

“Защото не само когато беше в плът, чудотворстваше между хората, но и след своята кончина... не ни е изоставил, но с по-голяма помощ се грижи и бди над нас”. Освободен вече от тленната и податлива на болести плът, той може по-скоро и по-безпрепятствено да се притича на помощ на онези, които с вяра го призовават, а понякога и сам да идва при мнозина, които не са чували нищо за него и са безразлични към вярата. Хората прибягват към Стареца и търсят молитвената му закрила, понеже вярват в светостта му. Гробът му се превърна в едно всеправославно място за поклонение. Притежава голяма благодат и благословия. Събира страдащите и утешава скърбящите. Превърна се в нова Силоамска къпалня. Болни се изцеляват и стават много чудеса. Килийката му на Света Гора също стана място за поклонение. Ежедневно ходят посетители, които са познавали Стареца и са получили помощ, за да му благодарят или други, за да видят къде е живял. Чудесата, които вършат светиите - да се явяват и да лекуват, виждаме да стават и при Стареца след смъртта му. Особено лекува болни от рак и бесновати. Явява се и спасява мнозина от автомобилни катастрофи. Много болни са го виждали в болниците. Различни негови лични вещи вършат чудеса и издават неописуемо благоухание.

Безбройни са чудесата на Стареца, станали след смъртта му, и непрестанно стават и нови. За по-голяма истинност на словата ни тук са отбелязани някои избрани, потвърдени и засвидетелствани от свидетели очевидци:

 

Благоухание

 

Господин Василиос Цолакис, полицай от село Ликостомо, област Пелла, свидетелствува: “През 2001 година съпругата ми Елени пътуваше към Солун, за да направи медицински изследвания на сина ни Никола, който страдаше от бъбречна азвестиурия. Със себе си носеше една книга на отец Паисий. По едно време, както

книгата беше отворена, от нея започна да излиза благоухание. Това необяснимо явление траеше около десет минути и синът ми също го усети. Изследванията бяха направени и резултатите показваха, че детето е съвсем здраво и до днес е много добре. От тогава съпругата ми не се разделя с тази книга”.

 

 

Изгонва бяс

 

Свидетелство на Евангелос К... от Солун: “От дванадесетгодишна възраст бях измъчван от бяс. Животът ми се бе превърнал в мъчение. След заклинателните молитви, които ми четяха, се чувствах като пребит. Изповедникът ми бе планирал през първата събота от Великия пост на 1995 година да отидем на бдение в Суроти. Преди да тръгнем усетих в себе си жестока война. През цялото бдение изобщо не почувствах да ми се спи. Бях седнал в средата на църквата, а около мен бяха монахините. Бдението свърши и започнаха да служат водосвет. Силно озверях. Отведоха ме да целуна мощите на свети Арсений. Беше първият път, говоря ви това и настръхвам, когато почувствах и телесно изгаряне. На края се обърнах и казах: “Паи, Паи...”.

Игуменката ме попита: “Паисий ли?” и аз поклатих глава в потвърждение. Тогава страшно много озверях, започнах да крещя, отведоха ме при гроба, и там извиках три пъти “Светия”. Въпреки че исках и се опитвах да избягам, хванаха ме и насила ме простряха по гръб върху гроба на Стареца. Тогава видях стареца Паисий да се повдига от кръста нагоре, като да се събужда от сън, а не като мъртъв. Беше съвсем същият с брадата и расото си. Беше само за секунди. Докосна ме с ръка по челото и в същия момент видях от устата ми да излиза черен дим. Изцяло се успокоих, но телесната болка не изчезна веднага. Заспах, но се събудих от болката и казах: “Много ме боли”.

Четиридесет дни чувствах такава радост, че плачех от радост. Може би е дръзко това, което си казах: “Боже мой, дори и цял живот да се измъчвам както преди, стига само за една минута отново да усетя тази радост”.

 

 

Явяване на сън

 

Свидетелство на Кети Патера: “Дадоха ми някакво лекарство срещу остеопорозата и за няколко дни отслабнах с десет килограма. Не се чувствах добре. Бях силно изтощена. Една вечер преди да заспя погледнах снимката на Стареца и му казах: “Отче, не съм добре”. Дойде в съня ми и ми каза: “Дойдох, защото ме повика. Прочети добре състава на лекарството, което вземаш”, и веднага изчезна. Скочих от леглото и четейки рецептата видях че лекарството е против затлъстяване. Ако бях продължила да го вземам, щях да умра. Старецът е близо до нас, но ние не го виждаме”.

 

 

Спасяване на дете

 

Отец Христос Цанталис от Неа Миханьона Солунско, ефимерий в Керася, баща на девет деца, споделя: “Някои от децата ми си играеха на терасата в къщи и по едно време започнаха да прескачат вътрешната шахта на сградата. Един от синовете ми на шест години, който още не може да говори добре, поискал също да я прескочи. Не могъл и полетял като куршум надолу. Паднал от третия етаж. Децата дойдоха изплашени и ми съобщиха. С разтреперано сърце изтичах да прибера малкия. Останах удивен, когато го видях да идва към мен, пожълтял от страх. Заведох го до болницата. Лекарите го изследваха и казаха, че му няма нищо, дори драскотина.

Разбрахме, че става въпрос за чудо и си помислих, че чудотворната икона на Света Богородица от Неа Миханьона е спасила детето. Заведох го пред иконата и го попитах: “Тя ли те опази?” Отговори ми: “Не”.

Заведе ме при снимката на отец Паисий и ми я посочи с пръст (т.е., че той го е хванал)”.

 

 

Неговият шал премахва тумор

 

Свидетелство на Филица... от Волос: “Бях в трудното положение да не мога да помогна и да не мога да утеша отчаяната ми сестра, след като бе открит тумор при мамографията, която си бе направила. С благоговение поисках от една своя обична приятелка скъпоценното ѝ наследство - шалът на почтения старец Паисий. Стискайки го силно в прегръдката си, с треперещи ръце, със силно сърцебиене, изтичах и го положих в прегръдката на болната. Тя със сълзи на очите отиде пред образа на Стареца и се помоли.

Пожелах ѝ оздравяване и веднага върнах шала на приятелката ми.

След 4-5 дни болната повтори мамографията. Чудото беше станало. Мамографията беше съвсем чиста.Туморът беше изчезнал. Голяма е благодатта на стареца Паисий”.

 

 

Възвръща зрение

 

Свидетелство на рускинята Лариса Николаевна Маслова, лекар от Москва: “Пострадах при един нещастен случай, в резултат на което изцяло престанах да виждам с лявото си око. Заведоха ме в Първа градска болница в Москва. Стаите бяха заети, затова ме настаниха в коридора. През нощта не спах изобщо. Молех се и ми беше много мъчно. Към сутринта, докато бях в едно състояние между сън и будност, дойде батюшка Паисий, видях го съвсем ясно пред мен и го познах, защото бях чела една книга за живота му. Покри главата ми с една кърпа и изчезна. В същия момент осъзнах, че ослепялото ми око вижда. Нямаше нужда лекарите да правят каквото и да било. В гореспоменатата болница лежах от 4 до 11 февруари на 2002 година. Номерът на болничния ми картон е 31171.  Благодаря на Бога за милостта Му към мен и на батюшка Паисий за помощта му”.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba