Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Сградата бе закупена със средства, отпуснати от Министерския съвет

hramНАШИЯТ КРЪСТ

В Хага бе финализирана сделката за закупуването на нов храм, който ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота на улица "Bakkerstraat" № 57a, Den Haag са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

Покупката бе осъществена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Западно- и Средноевропейска епархия планира да извърши сериозен ремонт на новопридобития храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон. Действително, от 2000 г. до сега храмът се използваше от българската църковна община, но бидейки чужда собственост, само е бил пригоден за богослужения. След предстоящия ремонт, обаче, сградата ще отговаря на всички канонични изисквания.

Не само православните българи, но и други православни християни в Хага и околността – Амстердам, Ротердам, Утрехт ще могат да се черкуват в него. Според статистиката за 2014 г., в Холандия е имало 6000 деца с български произход на възраст 6-18 години, регистрирани в училище, което предполага около 20 000 официално регистрирани българи. За 2018 тази цифра нараства на 30 000, но това не е реалният брой, тъй като голяма част от българите пребивават без адресна регистрация. Известно е обаче, че темпото, с което нараства българската имиграция в Кралството е около 2500 души годишно. Според неофициални данни, базиращи се на полицейска информация, в Кралство Нидерландия, под една или друга форма, годишно пребивават над 500 000 души, притежаващи български паспорти. Най-голяма е концентрацията в региона около Хага - Ротердам. 30% от учащите се в Хагския университет са българи. Това определя един значителен сегмент сред младите хора, които са предимно от български произход и са православни християни.

Да честитим на нашите сънародници новия храм!

 

  

 tgt

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n