Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

България е една от малкото страни членки на НАТО, които не са възстановили капеланската институция

sveВенцислав ЖЕКОВ

Гроздан Стоевски е ръководител на европейския екип на английската организация Military Ministry International /MMI/. Той е израснал в семейството на военен. Баща му е бил полковник от Сухопътни войски. Като курсант във военното училище във Велико Търново, Стоевски посещава в свободното си време Преображенския манастир. Игуменът му отваря манастирската библиотека. Там намира две стари книги, които силно го впечатляват. Едната е пълното издание на учебника по военна педагогика на Константин Кирков, който се изучава във военното училище, но в съкратен вариант. Има цяла глава за вярата на военнослужещия, която е извадена. След това намира сборник от проповеди и патриотични беседи на полкови свещеник от 15-ти пехотен македонски полк от 1915 г.

Гроздан Стоевски завършва военното си образование с отличие и служи около една година като офицер в армията, в Първи армейски корпус. По това време му се отваря възможност да работи за неправителствена организация, която си поставя за цел да подпомогне

възстановяването на военното

свещенство в България.

Посвещава се на тази дейност. С помощта на Military Ministry International(MMI) Великобритания, за първи път от 60 години организира конференция, с домакинство на военното училище и община Велико Търново. Това е „Евросеминар 2000“, под патронажа на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. На форума участват военни свещеници от много държави, както и военнослужещи, които работят в тази сфера. Този форум излиза с декларация–препоръка да се възстанови военното свещенство. Въпросът с различността на вярата на военнослужещите може да се реши по примера на други държави. България всъщност е една от малкото държави в НАТО, която не е възстановила института на военното свещенство. Дори Сърбия, която не е член на НАТО и която има близката история на югославските войни, където има сблъсък на религиозна и етническа основа, възстановява корпуса на военното свещенство през 2013-а, твърди Стоевски. Там от 10 военни свещеника, 8 са православни, един е католик и един - имам.

Когато има военнослужещи, които имат различно изповедание от традиционното, в зависимост от съответното съотношение се назначава военен капелан в съответната традиция, който работи в тясно взаимодействие с останалите военни свещеници. Така може по-добре да се следи да не проникват във войската нерегламентирани учения и радикален ислям, което е добре за националната сигурност, смята експертът. В Русия дори по родове войски имат главни военни свещеници.

В Испания и Италия например, вярата в Бога и службата с униформа не е нищо странно. Ако човек няма вяра в Бога, това е по-странно в тези традиционно християнски държави.

Преди седем години Стоевски започва работа като координатор за цяла Европа на Military Ministry International, която е надконфесионална организация и работи с протестанти, католици и православни. Завършва и втора магистратура, по теология, в Богословския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Дейността на организацията, в която работи Гроздан Стоевски, е в две направления – взаимодействие с военните свещеници или подпомагане да се възстановят там, където ги няма, и взаимодействие с неформални сдружения на християни-военнослужещи.

Професионалната подготовка

Подготовката на един военен свещеник е комплексна задача. От една страна трябва да е ръкоположен свещенослужител в съответната традиция. Задължително е обаче да има военна подготовка и да познава структурата на войската, която да му помага да споделя и да разбира живота на военнослужещия, споделя Стоевски. Военното свещенство има богата история, която може да се проследи от времето още на цар Симеон Велики, при освещаването на знамената, преди битката при Ахелой и това е една добра основа за бъдещето, смята експертът.

 

Човешкият и моралният фактор

По думите на Гроздан Стоевски, големи усилия се влагат в модернизацията на Българската армия и това е изключително важно. Неговото наблюдение обаче е, че се пренебрегва човешкият и моралният фактор. В нашата военна история имаме много случаи, когато сме побеждавали превъзхождащ противник именно заради по-високия ни морален фактор. В армията институтът на военното свещенство би трябвало да се разглежда като елемент на бойната подготовка на военнослужещия и елемент, който поддържа и усилва бойния дух и по този начин поддържа и националната сигурност.

 

Два специализирани форума

В България преди няколко години е била проведена първата международна православна консултация с любезното домакинство на Богословския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Присъстват военни свещеници от Румъния, главният военен свещеник на Сухопътни войски на Гърция – архимандрит Мелетиус, главният военен свещеник на Армения епископ Въртан Абхарамян, протойерей Константин Татаринцев от Русия, протойерей Сергей от Беларус.

Втората среща се провежда през ноември миналата година в Троянския манастир, с благословията на Светия Синод и личното участие на Негово Високопреосвещенство, Великотърновски митрополит Григорий. Три дни участниците беседват и изследват опита на православните военни свещеници в различните държави и разглеждат възможността за възстановяване на института им в България.

В резултат на първата православна консултация се издава и православен, камуфлажен Нов завет, с одобрението на Софийската митрополия. Добавят молитва на войника от 1937 г., която откриват в стар молитвеник. Това се осъществява с помощта на Българско библейско дружество, което издава Библията във всички преводи, които са налични в България.

Този Нов завет е бил подарен на целия личен състав на Националната гвардейска част в деня, когато се освещава и параклис в района на формированието. През годините MMI е подпомагала издаването на камуфлажна Библия и за няколко български контингенти, изпращани на мисия в Ирак и Афганистан.

Въпрос на политическа воля е възстановяването на капеланството ни. Български военнослужещи, в много случаи, поради липсата на военен свещеник, но от духовна потребност, отиват в параклиса на чужди контингенти, твърди Стоевски.

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n