Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Патриарх Илия стана кръстник на над 36 000 деца от многодетни семейства

patrНАШИЯТ КРЪСТ

Негово Светейшество патриархът на цяла Грузия Илия II извърши 54-тото си масово кръщение в катедралата „Света Троица“ в Тбилиси. Повече от 600 деца станаха кръщелници на патриарха на масовата церемония на 12. юли – Петровден по юлиянския календар. С първото масово кръщение на 19. януари 2008 година патриарх Илия започна своята инициатива да помогне за подобряване на демографско положение в Грузия. Такива масови кръщения се провеждат четири пъти годишно, когато патриархът лично кръщава и става кръстник на всяко трето или следващо дете в православно семейство. Негово Светейшество вече има над 36 000 кръщелници. И още – в Грузия се работи сериозно по проблема с абортите. Разкаяли се майки, извършили преди това аборти, събраха пари за построяването на храм в Тбилиси.

И сега, нека попитаме – а какво пречи на БПЦ и лично на патриарх Неофит да се заемат с подобно родолюбиво и спасително за народа ни дело? Очевидно не става въпрос за недостиг на пари и на сили. Очакваше се Синодът на БПЦ поне да се произнесе публично по въпроса с избиването на неродените младенци. Но и това не стана…

Да завършим така – ясно е, че жътвата е голяма, а жетварите са малко. Ясно е, че освен ежедневните богослужения, владиците ни трябва да мислят и за най-прозаични неща – като тези да осигурят заплати на своите епархийски свещеници, да ремонтират храмовете и манастирите. Но, ако искат да бъдат и истински духовни бащи на народа ни, редно е по-често да изправят глави и да се отръскват от делничните битовизми – и да гледат в перспектива.

Да се надяваме, че примерът на грузинския патриарх ще се окаже заразителен и за патриарх Неофит. Защото когато има желание нещо да се свърши, начини винаги се намират. Амин!

 

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n