Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Украйна има право да претендира за автокефален статут

hrНАШИЯТ КРЪСТ

Подписка против решението на РЦП за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенска патриаршия е инициирал руският журналист Сергей Чапнин, бивш отговорен редактор на „Журнал на Московската патриаршия“. Православният журналист

изразява съжалението си, че Синодът с това решение не изпълнява Христовата заповед за любов към враговете.

Украйна, в пълно съответствие с православната традиция, може да претендира за автокефален статут. Подписалите се под петицията молят патриарх Кирил да не прави от „великото и спасително Тайнство на Евхаристията инструмент на църковно-политическата борба“.

В обръщението се казва, че истинската причина за отчуждението на Украйна от Русия (а църковният конфликт е свързан именно с това) е войната в Донбас, която се води при военната и финансова поддръжка на Русия. За Православната църква тази война е страшна и двояка, защото православни убиват православни.

Според автора Сергей Чапнин, прекъсването на евхаристийното общение ще засегне битието на тези миряни на РПЦ, които живеят зад граница или често пътуват и са свикнали да посещават храмовете на Вселенската патриаршия.

„Надяваме се, че за Руската църква истински пример и вдъхновение ще стане евангелския образ на бащата от притчата за блудния син. Любящият отец пуска сина си да замине в далечна страна, като дори по закона на любовта му дава полагащото му се наследство. Бащата не прибягна към насилие, за да задържи сина при себе си. Нека и ние, по добрата си воля да пуснем тези, които не искат да останат с нас, като запазим с тях добри отношения. Като съхраним любовта.“ С тези думи завършва текстът на петицията.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba