Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Светият Синод ще посрещне папата като държавен глава, но без съвместни богослужения

papaНАШИЯТ КРЪСТ

За разлика от духовно неуките български светски журналисти, които се надпреварват да титулуват римския папа като „Светият отец“, Синодът на БПЦ излезе с хладно и точно премерено съобразно църковните канони

свое решение. Синодалните ни архиереи ще известят папа Франциск, че поканата за гостуването му в България идва от държавните власти, затова е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции. С две думи, Светият Синод ще посрещне папата като държавен глава, но ще се въздържи от всякакви съвместни богослужения с ересиарха на римокатолиците.

Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод, е готов да приеме папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5. май, както е предвидено в проекто-програмата на правителството.

„Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.“ – това подчертават българските митрополити.

Синодът в своето решение е категоричен, че няма да даде благословение на клирици на БПЦ-БП да участват и във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас, сред които е предвидена и обща икуменическа молитва за мир с всички вероизповедания.

Достойна позиция на Патриарха и митрополитите!

 

 

   

   

 

 

 

sa

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n