Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

С чужда пита – бащин помен или Как кметът на Нова Загора построи пантеон за „пророка на народа“ дядо Влайчо за 650 000 лв.

kmeНАШИЯТ КРЪСТ

„С благородните усилия и труд на много хора, днес комплексът „Дом на доброто“ е пред нас и ще остане во веки, за да се пази паметта на Пророка от Коньово, да се почита делото му, да се помнят думите му“, с тези слова кметът на

общината Николай Грозев откри официално за посещения Мемориалния комплекс „Дом на доброто“, построен в памет на Пророка на народа Дядо Влайчо. Стотици хора се стекоха от цялата страна, за да усетят духа и почетат паметта на Ясновидеца…“

Горната новина научаваме на 15 август 2019 от официалния административен уеб сайт на Община Нова Загора. От други средства за масова информация пък научаваме, че комплексът /който включва освен Дома на доброто, параклис-мавзолей с костите на Влайчо и негов бронзов паметник в естествен ръст/ е направен за по-малко от 2 години, а в него са инвестирани около 650 000 лв., като по-голямата част от тези средства, както и петте декара за парка са дарение от новозагорската община.

Медиите пишат и това: „Преди официалното откриване на комплекса група от над 70 последователи на Учителя Петър Дънов изиграха танца на слънцето Паневритмия насред площада, в близост до старото паметниче на ясновидеца. Участниците в ритуала разказаха, че са се събрали от цялата страна, някои пътували цяла нощ, за да не закъснеят. Бялото братство почита като светец Влайчо Желев.“

Така. Тази предварителна информация ни е достатъчна, за да се ориентираме кой кой е в този случай. А сега – малко теория. По принцип, думата „пророк“ се използва по адрес на вехтозаветните пророци като Исаия и Осия – това са избрани по своя праведен живот хора , на които Светият Дух е предавал важни послания, предназначени за целия богоизбран еврейски народ. В новозаветно време отделни праведни християни /предимно монаси/ се сподобяват с някои от даровете на Светия Дух, като чудотворство, прозорливост, лечителски способности и т.н. Тези хора – нека да подчертаем това – са членове на Църквата, на Православната църква. Такива хора има и днес, предимно на Света гора… Дяволът, в желанието си да се уподоби на Бога, а също и да оправдае името си на лъжец, също дава „дарове“ на своите доверени човеци. Само и само да прелъсти колкото се може повече хора.

В този смисъл нямаме право да наричаме баба Ванга и дядо Влайчо пророци. Защото техните способности не са от Светия Дух, а от поднебесните духове на злобата. Ето защо Вангелия Гущерова е врачка, а Влайчо Желев – врач. Както четем в историята – „светецът от Коньово“ е бил последовател на Петър Дънов. Тоест бил е последовател на едно лъжеучение, което няма нищо общо с Православната църква. Така че, нещата са от ясни – по-ясни.

Остава само един неизяснен въпрос – кой е упълномощил Общинския съвет на Нова Загора и общинския кмет Николай Грозев да пилеят с лека ръка хиляди левове от джоба на данъкоплатците, за да увековечат един дъновист, набеден за „пророк на народа“?! Аха – четем, че през 1981 година младият Николай Грозев е посетил дядо Влайчо в Коньово и той му познал, че ще стане автомобилен инструктор, а после и кмет. Хубаво, щом е останал толкова доволен, нека му вдига паметници, но да бръкне в собствения си джоб; и да постави статуята в собствения си двор. Защото всеки може да направи бащин помен с чужда пита. Хайде сега да видим дали в Нова Загора е останал някой прокурор, който да не е отпрашил към Халкидики или Анталия. Който да разнищи доколко финансирането на „Дома на доброто“ от страна на Община Нова Загора е било законосъобразно!

И още нещо – очевидно е, че Българската православна църква има още много работа за вършене. За да ограмоти духовно народа и най-вече управниците ни. За да не се стига до главозамайващи изпълнения като копаенето на Царичинската дупка. Като отличаването на Вера Кочовска с Почетния знак на Президентството. Или като увековечаването в бронз на врачки и лъже-пророци.

На първо време сякаш е задължително кандидатите за депутати, общински съветници и кметове да се подлагат не само на психо-тестове, но и на тестове с въпроси от рода на: 1. Вярвате ли в караконджули, екстрасенси и рептили? 2. Как се нарича Божият Син: а) Беинса Дуно; б) Иисус Христос; в) Далай Лама   3. Как да бъде ограничена войната по пътищата: а) чрез солени глоби; б) чрез ръсене на захар по конфликтните участъци*…

Не, не е смешно. Тъжно е…

 

-----------------------------------------

*Кметът на Нова Загора Николай Грозев нашумя и с почина си да ръси захар по асфалта, с цел да предотврати катастрофите по общинските пътища. Това начинание също било по рецепта на дядо Влайчо.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba