Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

IV Конференция, посветена на Западните покрайнини, излезе с декларация

ZPГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В навечерието на 24 май в София се проведе IV конференция, организирана от Обществено движение „Западни покрайнини“ и КИЦ „Босилеград“, посветена на Западните покрайнини. На конференцията бяха обсъждани въпросите, свързани с появата на Западнопокраинския въпрос вследствие на събитията от Балканските, Първата и Втората световна война и последвалите международни конференции в Ньой и Париж, на които са откъснати части от държавната територия на България.

След представяне на основните доклади се проведе задълбочена дискусия. Участниците се обединиха в своите виждания и предложения в следното:

1. На конференцията бяха представени изследвания, нови документи, факти и идеи за изясняване на причините на сложните исторически събития, довели до нелепото братоубийствено противопоставяне между българския и сръбския народ, породено от интересите и интригите на империалистическите държави от края на ХIХ и началото на ХХ век. Участниците се съгласиха, че е необходимо да продължи научно-изследователската работа за обективно и добросъвестно изучаване на миналото, за да се преодолеят историческите фалшификации като средство за пропаганда на омраза, национална нетърпимост и насилие между народите.

2. Участниците в конференцията решиха да представят материалите от конференцията в публичното пространство и да призоват държавните институции, изследващи проблемите на Българската история да координират изследователската си дейност за научно и документално обосновано представяне на сложните исторически процеси и събития, които да обяснят причините довели до тежки противоречия в междудържавните отношения. За да могат бъдещите поколения да се предпазят от злоупотребите с историята като средство за продължение на войните чрез учебниците по история, историята на войните трябва да бъде научно, обективно и безпристрастно представена.

3. Участниците в конференцията призовават обществените, научни, църковни и културни организации и институции в двете държави да обединят усилията си за изнамиране на исторически документи и материали, които да бъдат публикувани общодостъпно, с цел да се разобличават всевъзможни фалшификации на историческото минало. Преиначаването на историческото минало е тежко криминално деяние в морално и политическо отношение. В тази връзка призовават за цивилизован диалог и преосмисляне на миналото, което на базата на историческата истина трябва да учи и възпитава бъдещите поколения  в дух на мир, разбирателство и надмогване на омразата  в международните отношения.

ОД „Западни покрайнини“

КИЦ „Босилеград“

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>7°C
Облачно
Температура: 7°C
Усеща се като: 7°C
Вятър:
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba