Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Данните от легендарния труд „Македония. Етнография и статистика“ на Васил Кънчов ще се признават от нашите чиновници

bdkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Представители на организации на българите, постоянно живеещи в Р Македония и Албания са имали две срещи в Министерството на правосъдието относно придобиването на българско гражданство. Български културен клуб – Скопие, Сдружението за македонско-бугарско приятелство и сдружение „Просперитет – Голо бърдо“ първо са се срещнали с министър Екатерина Захариева.

След това представителите на нашенците зад граница са провели работна среща и със заместник-министрите на правосъдието Петя Тянкова и Вергиния Мичева-Русева. Тема на водените разговори били някои детайли относно процедурата за придобиване на българско гражданство по произход на кандидати от Република Македония и Албания. Постигната е била договореност за изпълнение от страна на БКСС на допълнителни изисквания с оглед по-коректното и нагледно формулиране на доказателствата в издаваните удостоверения за български произход.

От Министерство на правосъдието е било изразено принципно положително становище да се ползват като доказателства данните от международнопризнатия научен труд на видният български географ и политик Васил Кънчов„Македония. Етнография и статистика“, които дават най-вярна картина заетническия характер на населението в Македония.

Договорена била и възможността за възобновяване на производството по прекратените досега преписки за българско гражданство след извършване на корекции и внасяне на допълнителни данни за българския произход на кандидатите.

Срещата със заместник-министрите на правосъдието е протекла в дух на диалогичност, добронамереност и желание за взаимно обсъждане и решение на всички проблеми и в бъдеще. Това съобщи специално за портал "Гласът на България" Лазар Младенов, лидер на БККС.

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>7°C
Предимно облачно
Температура: 7°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: юг
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba