Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Фолклорният състав „Хайде на хорото“ създаде страхотен празник за своя 5. рожден ден

dmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Триумф на българската духовност в Калгари! Така с две думи може да се обобщи невероятното честване на 5-годишнината от основаване на танцов състав "Хайде на хорото"  от град Калгари, Канада.

Едва ли преди пет години някой си е представял, че ще се стигне дотук, но факт е че Българският дух, любовта към българския фолклор, искреното приятелство и добронамереност в начинанието доведоха до този резултат. Самото честване продължи няколко дни със станалите вече традиция танцови семинари, разучаване на нови хора и постановка на нови танци, но на 7. октомври беше връхната точка, кулминацията на всички тези усилия през годините - Тържественият  концерт. Нямаше нито един детайл в организацията, за който да не беше помислено предварително с любов, професионализъм и благодарност към всички заслужили.

Още на входа гостите бяха посрещнати с хляб и сол в съвсем наскоро откритата зала в Музея на музиката, намираща се в респектиращата със своята съвременна, ултрамодерна архитектура сграда на Studio Bell. Така "Хайде на хорото“ успя много успешно да впише своята крехка възраст в историята на музея. Самият концерт започна с вълнуващо аудио-визуално представяне на състава през годините, с много благодарности към заслужилите и видеообръщение на генералния консул на Република България в Канада г-н Петър Крайчев, който връчи и специална грамота от името на Агенцията на българите в чужбина. И се започна... Музика, гайди, кукери, танци, костюми... феерия от красота, багри и ритми. Ръководителят на състава, Георги Ангелов беше подбрал най-доброто от репертоара. Представи танци и костюми от всички етнографски области на България. Танците в програмата бяха дело на хореографите Станислав Иванов и Димитър Минков, които също взеха участие в концерта заедно със своите партньорки на сцената и в живота - Росица и Мария.

Заслужени овации и ръкопляскания съпровождаха всяко появяване на изпълнителите, те пък от своя страна раздаваха настроение и усмивки, нямаше какво повече да се желае. Калгари едва ли помни такъв празник! И тогава на сцената се появи Нели Петкова, певицата и млада майка, която прелетя океана, за да зарадва българската общност в Калгари и бъде част от празника. Когато запя тя, публиката затихна, техническия персонал в музея на музиката - хора видели какво ли не - онемяха. Никой не можеше да повярва, че това крехко създание носи такъв заряд. Магията на българския фолклор и Нели завладяха залата. Публиката в захлас се разходи в Родопа, Шоплука, Добруджа, Тракия и Пирин – там, където ни водеха и спомените ни. Разбира се, всичко завърши с кръшни български хора. Радост, веселие, дружелюбие, щастие и увереност, че делото продължава!

„Благодарим ви, приятели! Докато ви има вас, ще има и вяра! Вяра в доброто, вяра в бъдещето, вяра в България!“ – с тези затрогващи думи от страна на организаторите завърши чудесният български празник в далечна и близка Канада.

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 0.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort

halba