Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Защо полиция арестува трима български лекари, преглеждащи безвъзмездно пациенти в Босилеград

bosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция

за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специлизирана медицинска помощ граждани на Босилеград.

По покана на КИЦ „Босилеград“ трима лекари специалисти от Първа МБАЛ – София на 10. октомври в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.

Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

След двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“, на служителите на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведения разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа - без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след намесата на Генералното консулство на Р България и на Генералния консул в Ниш - Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.

КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.

В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

Същевременно, ние смятаме че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия.

Иван НИКОЛОВ,

Председател на КИЦ „Босилеград“

 

 

 zep

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>1°C
Облачно със слаб снеговалеж
Температура: 1°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba