Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Бесарабските българи вече са само на час полет от Майка България

bairГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вече е факт първият редовен полет по маршрута София - Одеса - София, реализиран на 22. декември от въздушния превозвач “България Ер”.

Стартирането на експлоатацията на линията е по инициатива на „Патриотите“ и конкретно на вицепремиера Валери Симеонов. Проектът е осъществен с активното съдействие на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Всяка седмица - в петък и в неделя, ще се извършват полети в двете посоки. Линията ще подобри свързаността между двете държави и ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината. Така ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото 10 - 12 часово пътуване с автобус.

През юни с промяна в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и в подзаконовата нормативна уредба беше облекчено договарянето със сезонни работници, което позволи в летния туристически сезон 2017 над 3000 граждани на Украйна и Молдова от български произход да работят у нас. Новата въздушна линия ще позволи по-високата им мобилност през 2018 г., както и развитието на двустранните туристически и икономически отношения с Украйна и Молдова. В първия полет до Одеса участваха народни представители и правителствена делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов.

„В началото на есента с колеги от „Обединени патриоти“  посетихме много населени места на българската общност в украинска и молдовска Бесарабия по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Пътуването с автобус и леки коли по разнебитените, ужасни, чудовищни пътища в тези райони е мега кошмарно, потискащо, мъчително и невероятно дълго, като до България се минава два пъти молдовска територия или се обикаля по трошокаменни осмокласни пътища... Затова съм радостен, че днес, след около три месеца въздушната линия е вече факт“, споделя Петър Харалампиев, председател на държавната Агенция за българите в чужбина, който също летя на борда на самолета, осъществил първия полет до Одеса и обратно.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>6°C
Облачно
Температура: 6°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort

halba