Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Върнати бяха „арестуваните“ паметни плочи в Босилеград

bosИван НИКОЛОВ

Органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на Р България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов

отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградският погром, избити на 15-16 май 1917 година.

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от Босилеградския погром с цел отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25.05.2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград - Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание бе задържана на 11 май т.г. на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Въпросът с паметните плочи бе поставен от президента Румен Радев пред президента Александър Вучич при официалното му посещение на 21-22 юни в Белград. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Сърбия .

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред Община Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома в центъра на Босилеград.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>18°C
Слънчево
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: северозапад
Сила: умерен, 7.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba