Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Начинанието се провежда с подкрепата на българското МВнР

olymИван НИКОЛОВ

Олимпийски клуб и КИЦ „Босилеград“ започнаха реализацията на проекта „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“. Начинанието се провежда с финансовата подкрепа по програмата „Българско сътрудничество за развитие“ на Министерството на външните работи на България. Ваканцията, под формата на ученически лагер, се провежда за 10. път в Босилеград и за втори път съвместно с КИЦ „Босилеград“ и подкрепата на МВнР.

Под надзора на педагогическият ръководител и председател на Олимпийския клуб в Босилеград Желко Насев, през юни се проведоха подготовките за ваканцията, като беше направена организация и план за работа и бяха подсигурени екипировки, съвременни спортни пособия и уреди и средства за педагогическа работа и занимания.

В „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“ участват деца от 6 до 11 години от Босилеград и Райчиловци. Те ще се включат в обучение по основните видове спорт: баскетбол, волейбол, футбол, лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри и оказване на първа помощ. Децата ще имат възможност да се занимават и с творчески и приложни занимания по художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, театър, работа с глина, обработване на дърво. В рамките на приложните сръчности и дейности ще изучават природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, както и обществени изяви – организиране на изложби, празници, състезания и шествие в града.

В рамките на образователната подготовка децата ще имат възможност да се запознаят с историята на Босилеград, основните принципи на олимпизма и нравственото поведение в спорта, здравни беседи и обучение, изучаване на техниката на различни видове спортове и изучаване на техниките за работа в областта на изкуството.

В рамките на туризма и екологическите инициативи се предвижда посещение на културни и исторически забележителности в България – Рилски манастир, посещения на природни и етнографски забележителности в Босилеградско и участие в детски лагер в Ковачевци.

Основна образователна форма е беседата и обсъждането. Самият проект е изработен от специалисти на Национална спортна академия „Васил Левски“ с цел децата в Босилеград да се възпитават в хуманни и нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции и солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие.

Ваканцията осигурява педагогическа извънкласна дейност насочена към многостранно възпитание чрез спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции; социализация на младите в Босилеград на основата на развитие на взаимно сътрудничество, социално полезни дейности и изяви, развитие на колективно и индивидуално творчество на децата; предпазване и борба с неблагоприятни тенденции сред младите – наркомании, асоциално поведение и криминални прояви.

В изтеклите десетина години, въпреки трудностите и даже противодействето на местната власт, „Детската олимпийска ваканция“ се утвърди като престижна детска манифестация, която с нетърпение се очаква от босилеградските малчугани. Децата сами ще отразяват дейностите си на специална фейсбук страница.

                                                                                                                                            

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>27°C
Слънчево
Температура: 27°C
Усеща се като: 28°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba