Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Из доклада на английския наблюдател майор Джон Хеникър от есента на 1944

armzДаниела ГОРЧЕВА

Из доклада на английския наблюдател майор Джон Хеникър, който следи бойните действия на българската армия срещу хитлеристите на територията на Югославия през декември 1944: "Сърбите продължават да подценяват подкрепата и успехите на българите. Всеки удобен случай е използван за критикуване. Всъщност, в големите градове не бе необходимо много време, за да бъдат приети българите

за съюзници. Хората там бяха свикнали с тях от времето на окупацията. И в Ниш, и в Лесковац чух от НЕПАРТИЗАНСКИ източници, че по време на окупацията българите са се държали добре и в противовес на немците, четниците и хората на Недич, изобщо не са се опитвали да тероризират населението! На голям митинг в Ниш в края на октомври командирът на Втора българска армия генерал-майор Кирил Станчев, добър оратор и твърде привлекателна личност е бил шумно и по мое мнение спонтанно аплодиран. Благодарение на значителните успехи на българите във военните действия, отношението към тях ставаше все по-приятелско до момента, в който напуснах Ниш на 5. ноември."

И още един документ. Всекидневна оперативна сводка на английското военно министерство за положението в Североизточна Сърбия от 10. октомври 1944:

"Много голяма част от сръбското население е настроено ПРОБЪЛГАРСКИ и антипартизански - особено в градовете. Тези чувства са толкова силни, че може да се стигне до гражданска война, когато българите се оттеглят!"

Ето и малко факти: четниците на Дража Михайлович, впоследствие осъден на смърт и екзекутиран по нареждане на Тито и посмъртно награден от Хари Труман, та четниците на Дража Михайлович се бият срещу комунистите на Тито, но също и срещу усташите и палят села на мюсюлмани, удавят 3 000 мюсюлмани в Босна, обвинявайки ги, че помагали на усташите. Усташите пък палят села на православни сърби и убиват мнозина от тях. Враждебността между партизаните на Тито, четниците на Дража Михайлович, усташите и милициите на Недич е причина за многото жертви в Югославия - около 1 милион, а не измислената съпротива срещу германския окупатор. Същото е и в Гърция.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg