Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Почит за българските офицери и Детска олимпийска ваканция в Босилеград

olИван НИКОЛОВ

Представители на българските организации в Босилеград, Генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотическо възпитание”, представители на ВМРО в Кюстендил и Дупница и местни граждани отдадоха почит и положиха цветя пред паметните плочи на петима български офицери, загинали за

свободата на този български край. Веднага след това групата се отправи към село Божица, където в двора на черквата отдадоха почит и положиха цветя на гроба на поручик Генчо Неделчев, командир на 16. рота от 2. пехотен Искърски полк на 5. Дунавска дивизия, загинал на 11. юли 1913 г. при местността Панжин гроб.

По време на Междусъюзническата война, на 28. юни 1913-та година в центъра на Босилеград се сблъскват сръбският 10. пехотен полк от Шумадийската дивизия и българският Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев. След драматичен и кръвопролитен уличен бой падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери.

Плененени са петима български офицери – командирът на полка полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков (брат на известния български писател Светослав Минков), подпоручик Стефан Контев и щаб-тръбачът вахмистър Христо Владов и по заповед на капитан Арсениевич на 28. юни, противно на всички известни дотогава международни военни конвенции за отношение към военнопленници, са разстреляни и заровени в местността „Воденици” в една градина близо до воденицата на Димитър Дойчинов Треперски.

На 2. юли специална българска военна комисия ексхумира труповете и разследва случая. Същия ден телата на убитите офицери са пренесени и погребани в Босилеградското гробище. Събитието подробно е описано в Доклада на Карнегиевата комисия, към който е прикачен оригинален протокол и снимки, а в историята са записани и свидетелствата на преки участници.

Двама от покойниците по-късно са прибрани от семействата им. Три надгробни паметника са просъществували докъм 1980 година, когато са били почупени и захвърлени неизвестно къде.

По повод отбелязването на 100-годишнината от Балканската война, изхождайки от опита и практиката на европейските държави, КИЦ „Босилеград” и ДСБ през 2013 година решиха гробовете на петимата офицери да бъдат възстановени. Инициативата срещна жестока съпротива, а срещу ДСБ беше образувано досъдебно производство.  В крайна сметка, с много рискове и главно с лични средства и труд на Димитър Димитров – Треперски, бяха поставени пет паметни плочи, където българските организации в Босилеград всяка година на 28. юни почитат паметта на убитите български офицери.

 

 

Започва XIIІ Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021

 

На 4. юли, в 11:00 ч. местно време, в Босилеград в местността „Добри дол” ще стартира проектът XIIІ Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021 по програмата на Министерството на външните работи на Република България „Помощ за развитие”. През юли и август специалисти по физическо възпитание и спорт и възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“ от София на лагерен принцип, в две групи, ще обучават около 100 деца от Босилеград и Райчиловци. Обучението ще се основава на традиционните нравствени добродетели, духа на толерантност, зачитането на културните традиции, солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции. Децата винаги с нетърпение и вълнение очакват началото на ваканцията. Под ръководството на педагогическите ръководители Желко и Силвия Насеви децата ще се обучават и възпитават да разпознават и да се противопоставят на неблагоприятните явления в поведението на младите хора – наркомания, асоциално поведение и криминални прояви.

Обучението се основава на съчетание между игра и обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора, както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Очаква се XIIІ Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021 да бъде открита от посланика на Република Бългаиря в Белград Н. Пр. Петко Дойков. С оглед на все още актуалната пандемична обстановка, на децата освен спортни екипи и други предвидени с проекта спортни пособия и реквизити и храна, ще бъдат осигурени и съответните мерки за защита от КОВИД-19. Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб „Босилеград“.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg