Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Дърводобивни фирми разрушават мостове и пътища в Казанлъшко

se4ГБ

На първата си работна среща днес в Държавно горско стопанство – Казанлък се срещнаха представители на горската администрация, кметове, прокуратура и полиция, за да обсъдят проблемите, свързани с дърводобива в казанлъшка община.

Новосъздаденото специализирано звено от двама горски полицаи с високопроходим автомобил вече два месеца респектира бракониерите дървосекачи, чиито набези са най-масови в околностите на град Крън и село Копринка. В резултат на акциите на горските са заловени много нарушители, а техните превозни средства са били конфискувани – това съобщи Тошо Петров, новият директор на ДГС-Казанлък. 107 прокурорски преписки са водени миналата година, в резултат на което шестима бракониери са били осъдени за незаконна сеч: 4 от тях са глобени, а другите двама са задържани – това съобщи прокурор Христо Петров.

Друг съществен проблем е разбиването на пътната инфраструктура на територията на общината от тежките машини /булдозери и камиони/ на 7-те фирми, които осъществяват дърводобив. При извършването на регламентирана сеч са нанесени повреди на пътищата за Бузлуджа и за с. Средногорово: унищожени са канавки, както и сервитутната зона край шосетата вследствие на складирането на вече отсечена дървесина. Според казанлъшкия кмет Галина Стоянова, тежките камиони с дърва са разбили окончателно моста над река Лешница край Ясеново, което е наложило Общината да задели 60 000 лв. за предстоящия ремонт; в тежко състояние бил и мостът в Розово, в други села пък тежките машини пукат водопроводите.

Директорът на ДГС-Казанлък обобщи, че ще направи нужното в договорите с дърводобивните фирми да бъде включена клауза за отстраняване на нанесените от тях щети по пътната инфраструктура. А също така да извършват превоза на дървесина по маршрути, предложени от кметовете на съответните села. 208 000 лв. е отчетената печалба на ДГС за миналата година. През настоящата 2015 е предвидено да бъдат добити 37 000 куб. метра дървесина от сечищата на територията на казанлъшка община. Цената на дървата за огрев леко е тръгнала нагоре в началото на годината, но това не била трайна тенденция, според директора Тошо Петров, който е на този пост от миналия декември. До края на март трябва да бъде усвоена падналата дървесина в Шипченския Балкан вследствие на снежните виелици. Засега проблемът със съхненето на горите заради вредители като върховия корояд и боровата процесионка е под контрол, заяви директорът Петров. И нещо поучително за финал – вече са организирани няколко търга за конфискувани коне, каруци и камиони, които се откупуват обратно от техните бивши собственици. Като се прибави тази сума, „безплатните” дърва на бракониерите им излизат твърде солено. А всеки, който попадне на незаконна сеч, смело може да звъни на 112; реакцията на специализираното звено ще бъде незабавна!

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Предимно ясно
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: север
Сила: слаб, 5.2 m/s

Времето със sinoptik.bg