Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Или  Винарната на „летящите уайнмейкъри”

m_sАнна ДИНЕВА

„Виното е религия, виното е страст!” Тази страст обединява четирима  приятели в идеята за създаване на висококачествени български вина в Южна България, регион с вековна история в производството на вино. Идеята е подкрепена от екип признати специалисти енолози. Винарната е  комбинация от съвременно оборудване и технологии, които отговарят на европейските стандарти за качество, както и дългогодишни традиции и опит в изкуството „винарство”.

Разположена е в близост до Стара Загора, край село Горно Ботево. Първите лозови насаждения на винарната /40 ха/ са създадени през 2006 след подбор  на най-подходящите сортове грозде - Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо, Мурведър. Слънцето огрява лозята над 120 дена годишно. През 2012 г  са произведени първите вина с високо качество и марка „Four Friends”.

Бутиковата линия иска да налага на пазара вина, характерни за региона, отличаващи се с наситен вкус и въздействащ аромат. Но гаранцията за качество и стил са хората, които стоят зад този амбициозен проект. Те са движещата сила, те са притегателния център, те са истинските магьосници: агрономът Атанас Шидеров, подпомаган от  известния лозар Ерик Моро, енолога Петър Илиев, вдъхновяван от световно признатите специалисти Тиери Хаберер и Александър Велянов. Последният е български винар, който трудно се спира едно място.Работата му е свързана предимно с  Австралия -Barossa Valley , където заедно със Стивън Блек движи най-известния си проект Two Friends. Работи проекти в Нова Зеландия, Чили, дори Индия. Наричат го „Виненият ездач”. Велянов има свое кредо: „Винарят трябва да живее с виното. Освен, че го прави, той трябва му се радва, да  го почита  и да му отдава цялата си страст!”

Тиери Хаберер също е виден представител на  "летящите уайнмейкъри". Той е наследствен винар, корсиканец с ясно сини очи. След Корсика работи  в Бордо, откъдето започва приятелството му с един от известните френски винени консултанти, Мишел Ролан. Двамата са свързани и чрез работата си в различни части на света – от Южна Африка, през Калифорния до България. Работи и сдруг френски енолог, свързан с българския винарски бизнес - Марк Дворкин, създателят на Enira от Bessa Valley Winery, който твърди: "България е новото винено Елдорадо."

„Нашето вино е нашата философия и мироглед за света. То притежава в себе си съвкупност от много качества – букет от аромати, наситен и плътен вкус, нотки от шоколад, ванилия или подправки. Опитайте вино ни и се пренесете в друг свят - ароматен, магичен, изпъстрен с нюанси и наслада за сетивата!” - подканят ни от „Four Friends”.

Изкушени сме да направим точно това днес, петък 20 февруари, в Къщата на виното -Казанлък, след 17:00 ч. За събитието ще „долети” и 5-ият елемент от избата - Димо Сербезов, за да разлее за вас:

Зитара Шардоне Барел Ферментед 2013, 0.75л

Наситен сламено жълт цвят с искряща бистрота. Атрактивен и интезивен аромат, доминиран от зрял цитрус, печена ядка, ванилия. Вкусът е богат с усещане за тропически плод, масло, благороден дъб. Балансирано, мощно тяло с добра структура, дълъг финал и сериозен потенциал за отлежаване.

Зитара Розе2013, 0.75 л

Красив кайсиево-розов цвят с блясък. Интензивен нос, в който се долавят аромати на сочни бели плодове, горска ягода. Вкусът е добре балансиран с усещане за бели цветя, сочна праскова и лека минералност. Добре структурирано тяло, мека свежест и дълъг деликатен финал.

Мерло и Сира Резерва  2012, 1 л.

Наситен гранатов цвят. Сложен нос с акценти на виолетки, червени горски плодове и лек нюанс на ванилия.Фино тяло с добра структура с нюанси на горски плодове, подправки, добър финал с леко зърнисти танини.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>23°C
Предимно облачно
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: север
Сила: доста силен, 16.0 m/s

Времето със sinoptik.bg