Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

 „Самозастъпници” с увреждания ще разказват своите истории в ООН, подкрепени от „Лумос”

roalingГБ

Двама младежи на възраст 15 и 26 години от Варна и Казанлък ще вземат участие на 26 февруари във важно международно събитие, популяризиращо иновативни начини за подобряване живота на хората с увреждания. На конференция на Обединените нации в Австрия, в подкрепа на  хората с увреждания, младежите ще споделят идеите си, за да предадат своето послание и да въздействат на отговорните лица и експертите, чиито решения определят техните съдби. Те са част от група талантливи младежи от три европейски държави, подкрепени от "Лумос" - неправителствената организация на известната писателка Дж. К. Роулинг - и ще вземат участие в сесия, насочена основно към децата на годишната конференция на Zero Project.

Презентацията в сградата на ООН във Виена ще популяризира тяхната работа, подкрепена от екипите на "Лумос" в родните им държави Молдова, България и Чехия и основно ще акцентира върху опита на младежите, които са били настанени в институции, защото са с увреждания. С помощта на изработени от тях самите филми, приложни творби и рисунки петима младежи от 13 до 16 години и 26-годишният им „ментор” с увреждания, ще предложат своята уникална гледна точка по основната тема на конференцията „Самостоятелен живот и политическо участие: Иновативни политики и практики за хора с увреждания”.

26-годишната Михаела Иванова от Казанлък, която има интелектуално увреждане, допринесе за цялостната дейност на проекта „Да превърнем думите в дела” и сега изпълнява ролята на ментор за по-младите си колеги, повечето от които в определен период са живели в институция. “Важно е, че ще можем да представим нашата българска група, какво сме постигнали досега и да заявим, че няма да спрем дотук“, споделя Михаела, която има златен медал на конна езда от пара-олимпиадата в Атина.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Слънчево
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.6 m/s

Времето със sinoptik.bg