Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Вината NEXO са интересна "сватба" на френски сортове, отгледани между Родопите и Сакар

nexoАнна ДИНЕВА

Мечтата на трима визионери e земя, лозя, екип и от 2002 година тя се нарича “Вила Любимец”. Разположени върху планинските склонове на долното течение на река Марица, разделяща Родопите и Сакар, с изложение както на юг, така и на запад, червените сортове грозде на „Вила Любимец” са огрени от слънчеви лъчи от изгрев до залез слънце. Меката пролет, следвана от горещо и сухо лято, се отразява благоприятно на растежа на класическите френски сортове Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah,Gamay noir, Carmenèrе, Malbec и любимите български Mavrud, Melnik и Evmolpia.

Сортовете Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, Misket и Riesling заемат площ от 1 300 дка. Белите лозови масиви на „Вила Любимец” се отглеждат в района на Южна Средна гора, край град Хисаря. През топлото лято дъждовете напояват плодородната почва и къпят гроздовете, за да зреят сочни и ароматни.

Виното от серия NEXO е творчески поглед или мисия, която илюстрира имагинерната връзка между два необятни мирогледа /безкрайни светове/. Този на дивото Пагане и този на узрялото Електо. Дизайна на вината от серия Nexo е доста иновативен и нестандартен и ще изненада и най-взискателните познавачи на етикети.

Nexo Гаме ноар х Карменер х Малбек 2013

Вино с наситен рубиненочервен цвят с виолетови оттенъци. Деликатен чист нос с тонове на синя слива и тъмна стафида. Интензивно, балансирано и свежо тяло със средна дължина и сочен финал. Комбинира се с пикантни блюда, пернат дивеч, заешко и твърди сирена. За мен  червеният купаж на тази серия е много интересна „сватба” на три стари френски сорта с толкова различен потенциал и съдба.

Gamay noir a jus blanc или с други думи: черно гаме с бял сок. От него се получават много добри червени трапезни вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет. Най-известното е прочутото бургундско винобожоле - червено, младо вино с ниско съдържание на танини (фактор за съхранение на вината) и богат нос с аромати на червени плодове.

Малбек (Malbec)– произход Югозападна Франция, въпреки че често почитателите на вината от този сорт биха посочили спокойно Аржентина за негова родина, къдетое пренесен през 1852 година от  Бордо. Днес с него се правят висококачествени  вина, отличаващи се с плътен пурпурен цвят, вкусове и аромати на червени плодове и мека, много приятна танинова структура.

Карменер(Carmenère)е братовчед на Мерлото, но истинската слава му се понася в Чили, където е намерил своята Обетована земя след  епидемията от филоксера в Европа  преди 152 години. От гроздето се приготвят богати, тъмночервени, танинови вина, с аромат на  боровинка, черна слива и пикантни подправки. Подходящ и за купажиране с други сортове.

 

Nexo Розе Каберне Фран 2013

Вино с красив бледорозов цвят. Атрактивен нос, в който се откриват цветисти тонове, нар и дискретна минералност. Хармонично, елегантно тяло с балансирана свежест и подчертан въздействащ плодов финал. Консумира се с паста, риба, вегетариански ястия и синьо сирене.

Каберне фран е бащата на Каберне совиньон, с  майка Совиньон блан и по всяка вероятност кръстосването се е осъществило без човешка намеса.Дава ароматно вино с мирис на зелена чушка, френско грозде, суров картоф, ягоди, шоколад. Има по-слаб цвят и съдържа по-малко танин от Каберне Совиньон.Каберне Фран е с изключителна мекота и пивкост, без следа от агресията на Каберне Совиньон. Носи незабравимият аромат и вкус на малини, понякога в комбинация с касис, виолетки и боровинки, а когато е отлежало по-дълго се усещат подправки и мускус.

От този сорт в долината на Лоара (Франция) се правят изключително качествени  розета, които имат натрапчивия аромат и вкус на ягода и банан.

 

Nexo Совиньон Блан х Шардоне 2013

Вино с искрящ, жив цвят. Ароматен, сочен нос с цитрусови нотки и барикова зрялост. Вкусът е стегнат и обемен с мека свежест, опушени нотки и хармоничен финал. Добре се съчетава с азиатска кухня, пиле и меки сирена. Винените сортове, също като хората, се сватосват и  резултатът от тези сватби, също като при хората, невинаги е еднозначен. И тук е валиден принципът, че противоположностите се привличат, а крайностите... направо си лягат!

„Сватбата” на NEXO - Вила Любимец ще е тази петъчна вечер, 27 февруари, във Винената къща на Дундакови, Казанлък.

Заповядайте!

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>26°C
Променлива облачност
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg