Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Мартин Илиев пее в ролята на Тристан в знаменитата опера на Вагнер

ilievГБ

Премиерата на знаменитата вагнерова опера „Тристан и Изолда“ разтърси онази вечер Софийската опера. По-голямата новина за казанлъчани е фактът, че изпълнител на централната роля на Тристан е нашият съгражданин Мартин Илиев. Младият певец направи шеметна кариера, тръгвайки от сцената на Старозагорската опера.

Той е учил в СМУ “Христина Морфова” в Стара Загора, после завърши и Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” със специалност класическо пеене. Мартин започна певческата си кариера като баритон, изпълнявайки над 20 централни баритонови партии. Но през 2005 г. се преориентира към теноровия репертоар. От тогава досега е изпълнил повече от 15 централни тенорови партии в опери и кантатно-ораториални произведения, сред които Калаф от оп. “Турандот”, Каварадоси от оп. “Тоска”, Де Грийо от оп. “Манон Леско” на Пучини и др.

Режисьор на „Тристан и Изолда” е изключителният Пламен Карталов, чиято вагнерова поредица привлича в София вагнерианци от цял свят. Например за утрешното представление се очакват 17 вагнерианци  от град Фрайбург, заедно с председателя на Вагнеровото им общество. Те вече са гостували в София през юни м. г.. За да гледат четирилогията на „Пръстена на нибелунгите“ тогава пристигат и две групи от Австралия, както и една 97-годишна меломанка от Сан Франциско, която гледала за 76-и път „Нибелунгите“. 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>26°C
Променлива облачност
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg