Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Заповядайте на дегустациите в Къщата на виното „Дундакови”

usupАнна ДИНЕВА

Мидалидаре Естейт – звучи като нещо естетично по средата на пътя. И то е точно такова  явление – бутикова изба и спа-винен хотелски комплекс  в с. Могилово, малко увалийско селце  между Стара Загора и Чирпан, по пътя  след с. Винарово - показателно, нали?! 

Мидалидаре Естейт е проект на руския бизнесмен Евгений Юсупов. Самият той не живее в България, но любовта му  към историята, природата и доброто вино го подтикват да създаде истински оазис за душата. А руснаците ги  умеят тези неща! Мястото се превръща в особено атрактивна дестинация за винен туризъм. Еклектичният  ултрамодерен архитектурен стил  на сградите е съчетан с будистки  пестеливата философия на Дзен-градината и впечатляваща арт-колекция от произведения на модерното изкуство.

Ако можете да си представите Тоскана и пасторалните и пейзажи, увековечени от Леонардо  да Винчи, Микеланджело и Ботичели, няма да ви е трудно да ги откриете  и в Могилово, макар и в по-суровите  нюанси  на „сиената”.

Изборът на местността „При Стария орех", където е построена избата, не е случаен. Южният полегат склон на тази част на Чирпанските възвишения, проветривото място, варовикът, който е открит в дълбочина, както и добрият дренаж на почвите, са гаранция за отличното качество на гроздето на Мидалидаре. Горещото лято с топли нощи и меката зима с обилни снеговалежи са типични за микроклимата на региона.

Най-важното нещо за едно винарско имение е хубавото лозе. Тук отглеждат само френски сортове, с които още  експериментират и наблюдават. Белите - Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer, Chardonnay, Viognier и емблематичния  за избата  Sauvignon Blanc. Червените сортове се представят от Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot и Mourvedre.

Вината създават Николай Катеров, технолог с дългогодишен опит в България и чужбина - Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва любовта му към винифициране на Совиньон блан /емблематичния Silver Angel!/. И Александър Алексиев, който също  е работил в Австралия, Нова Зеландия, но и  Арженина, което обяснява  страстта му към винифициране на Малбека.

Експериментират с различни видове френски дъб, от различни региони и с различно изпичане на дървесината. Използватвпечатляващи бъчви, които предлагат технологията на ферментация, патентована от френската бъчварнаБарон (Baron). Бъчвата стои върху специална количка с ролки и оросяването на шапката по време на ферментация става чрез въртене – едно въртене, препоръчано от Барон, е 3 пъти наляво и 3 пъти надясно./Ах, дано си записват как точно ги въртят!/

Вината от високия клас изцяло отлежават в нови бъчви, докато при някои от червените вина се цели по-голяма плодовост и сортов аромат, затова при тях се използват и партиди, които не са отлежавали в бъчви. Енолозите определят кога едно вино ще бъде извадено от бъчвите. Това е  най-магичният и върхов момент за един енолог - купажирането на отделните партиди - майсторство и опит, трупан с годините. Така се раждат вината на Мидалидаре, станали нарицателно на пазара: Nota Bene, Petit Village, Mogilovo Village, Carpe diem, Memento, Grand Vintage, Grand cuvee,Synergy,Rock N rolla.

В петък, 13 март ще можете да опитате  при нас сравнително новата им серия вина:

Midalidare ArcobalenoChardonnay 2013

Цвят : Искрящ средно интензивен жълто-зелен цвят.

Аромат: Богат, в който няма да ви липсва присъствието на дъба. Носи в себе си аромати на ананас, лайм, праскова, кайсия. 

Вкус: Добра структура и киселинност, което прави виното балансирано и много свежо. Вкусовият аромат е силен и запомнящ се. Долавя се зелена ябълка, лайм, праскова. Завършва с приятна ванилена сладост. 

Гроздето се бере рано сутрин в малки касетки по 10-12 кг и се охлажда в хладилна камера за 24 часа при температура 7-12 градуса. След охлаждането гроздето се сортира ръчно на сортировъчна лента, като се премахват всички некачествени зрънца. Гроздето влиза в преса, в която престоява няколко часа, за да може в гроздовия сок да преминат аромати от ципата. След това се оцежда и нежно се пресова в нов неръждаем съд с обем от 500 до 5000 л. За период от няколко дни престоява в съда, за да се избистри, като след това се декантира в нов чист съд  и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 15-20 дни. След приключване на ферментацията, виното се охлажда и остава 30-50 дни върху утайката, като няколко пъти седмично се извършва батонаж (вдигане на утайката). Процесът завършва като виното се отделя от утайката. Следва филтрация и бутилиране. 

Вината в Мидалидаре Естейт не се обработват (всяка една обработка би повлияла на качеството на виното) и е възможно в процес на стареене да се образуват естествени утайки - малки "бели" кристалчета при белите вина и багрилна материя при червените. 

Вино със защитено географско указание, Тракийска низина. Алк: 13,5 ОБ % 

Midalidare Arcobaleno Merlot & Cabernet Sauvignon & Syrah 2012

Цвят: Наситен плътен червен цвят с виолетови оттенъци.

Аромат: Усещат се горски плодове, очарователен аромат на къпина, леко осезаем дъб и нотки на пушек.

Вкус: Много добре балансирано със средна до силна структура и меки танини.

Гроздето се бере рано сутрин в малки касетки по 10-12 кг и се охлажда в хладилна камера за 24 часа при температура 7-12 градуса. След охлаждането гроздето се сортира ръчно на сортировъчна лента като се премахват всички некачествени зрънца. От сортировъчната лента гроздето попада по гравитационен път в неръждаем съд с обем от 500 до 5000 л. Престоява около 10 дни на ниска температура като всекидневно се притискат зрънцата с цел в гроздовия сок да преминат аромати и цвят от ципата. Процесът се нарича студена мацерация. Следва повишаване на температурата и засяване с дрожди. Тече ферментация за 10-тина дни като на няколко часа се прави обливане. След приключване на ферментацията виното остава 10-15 дни в съда. Пресова се нежно, за да се отдели вече готовото вино. Виното се мести в 225 л френски дъбови бъчви, а малка част около 20-30% се мести в нов чист съд. Засява се с дрожди и започва ферментация при постоянна температура 22-24 градуса, с цел омекотяване на вкуса. Виното престоява от 10 до 12 месеца в бъчвите/съдовете. Следва бутилиране.
Midalidare Arcobaleno Merlot & Cabernet Sauvignon & Syrah 2012 е носител на сребърен медал от конкурса MUNDUS VINI 2014 в Германия.

Сухо червено вино със защитено географско указание, Тракийска низина .

Алк:14,5 ОБ %

Всички твърдят, че Тоскана е рая на земята. Аз не се съмнявам, че това важи и за с. Могилово. Притеснява ме само въпросът дали в рая има Дзен-градинки?!

 В Япония наричат тези градини „Кaresansui“. Там те са част от идеята за осъзнаването на текущия момент и прозрението за същността на нещата, което се добива чрез личния опит.

 

 

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>6°C
Облачно
Температура: 6°C
Усеща се като: 4°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg