Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Поезия и футболни емоции събраха разнородна публика

gsГБ

В рамките на Чудомирови празници в музей „Чудомир“ бе премиерата на книгите, които бяха подкрепени финансово от Община Казанлък. Първо бе представена стихосбирката „Написано върху вода“ на Георги Георгиев.

Георги е един достоен казанлъшки поет, събрал най-доброто от лиричната си продукция. А „Написано върху вода” е зряла книга, която заслужава внимателен критически прочит и най-вече – радушен прием от читателската публика.

Втората премиера бе на една различна книга, събрала между кориците си в цветни и черно-бели снимки, статистика и любопитни факти историята на казанлъшкия футбол. Книгата е дело на журналиста от сайта kazanlak.com Георги Стоянов и на статистика Петър Сотиров, който е родом от Казанлък, но в момента живее в Бургас. Всичко започва през 1894 г., когато швейцарския учител Жак Фардел донася в Града на розите първата футболна топка. Този факт е отразен в архивите на Педагогическото училище в Казанлък и това поставя града ни сред първите населени места в страната, където се практикува футбол. Швейцарецът участва и в създаването на първите футболни правила в България, публикувани през 1897 г. В последните години на XIX и първите години на XX век играта с топка се е радвала на голям интерес от страна на младежта, но не се е нравила на по-възрастните казанлъчани, заради което през 1934 г. е забранена в училищата в Казанлък.

Първият официално регистриран футболен клуб в Казанлък се появява през 1920 г. и носи името „Гранит“. Сред най-големите успехи в ранната история на казанлъшкия футбол е класирането на финалите на Държавното първенство през 1935 г., когато тимът на ДВФ печели първенството в Старозагорска област. През 1947 г. всички спортни клубове в града се обединяват в ЕФД „Розова долина“. Сред най-големите успехи за футбола в Казанлък са влизането в „А“ група през 1982 г. и шампионската титла на юношите през 1992 г. Феновете все още помнят победата над ЦСКА и силните игри на „Розова долина“ срещу  „Левски“ и останалите водещи отбори в България.

Книгата "История на футбола в Казанлък" може да поръчате с безплатна доставка в рамките на Казанлък на интернет адрес: http://www.kazanlak.com/football/ . Изданието ще се продава и пред стадион "Севтополис" в събота преди мача между "Розова долина" и "Асеновец", който ще започне от 17.00 часа. Книгата може да намерите и по вестникарските репове на "Казанлък прес" в Казанлък, Павел баня и Мъглиж; във фото „Кадър”. В София книгата може да бъде намерена в  магазина на Paladium Games на ул. Юрий Гагарин 30, близо до хотел Плиска.

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>6°C
Предимно облачно
Температура: 6°C
Усеща се като: 5°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg