Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Похвалното дело е на общинските съветници от „Експерти за Казанлък“

botevНина ЙОВКОВА

12 общински съветници от непартийната коалиция "Експерти за Казанлък" участваха в тържественото честване на 2 юни в румънската столица Букурещ. Казанлъшката делегация, начело с почетния гражданин и изпълнителен директор на "Арсенал" Николай Ибушев, има специални заслуги.

Тя е причастна към доблестното дело по възстановяване на рушащия се бюст на Христо Ботев в централния парк на Букурещ "Херъстръу". "Имаше чудесен и затрогващ празник, организиран от нашето посолство, с голяма церемония, организирани групи от Русе, облечени в народни носии, а ние поднесохме венец", разказа Н. Ибушев. В тържеството са участвали още членове на Федерацията на българската общност в Румъния и ученици от училище "Йордан Йовков" при посолството ни.

Идеята за реставрирането на паметника е хрумнала на Николай Ибушев по време на неговото посещение на 3 март в Букурещ. "Знаете, там има много българщина, та тогава се разхождах в парка и видях два паметника - на Левски и на Ботев. Паметникът на Левски беше в много добро състояние, но бюстът на поета-революционер беше неприятна гледка - пред разпад буквално, без никакви надписи, за да се знае коя е тази личност, не зная дали щеше да изкара още една зима", разказва общинският съветник от "Експерти за Казанлък". След завръщането си в Казанлък, Ибушев предложил на колегите си общински съветници от непартийната коалиция да спонсорират съвместно начинанието. И така реставрацията била възложена на баща и син майстори на паметници - Теньо и Станислав Теневи.

"Двамата казанлъшки скулптори огледаха на място нещата в Букурещ, върнаха се, отвърнаха утвърдително на питането дали ще се захванат и поискаха съдействие за разрешението от румънска страна, тъй като става въпрос за паметник", разказва още Николай Ибушев. Той специално изрази удовлетворението си от старанието и коректността на българския посланик в Букурещ Александър Филипов и търговското аташе Бронислав Денев, които се погрижили за разрешенията и логистиката.

Той и колегите му от "Експерти за Казанлък" са били ангажирани и с други благотворителни инициативи и всеки месец даряват заплатите, които им се полагат като общински съветници, за спортни, културни и други мероприятия. 

-------

На снимката - така изглеждаше паметникът преди реставрацията.

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>4°C
Ясно
Температура: 4°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg