Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Подписан бе Меморандум за сътрудничество между Община Казанлък и БАН

dokoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Празникът на Казанлък бе открит днес с тържествен водосвет за добруването на казанлъчани, отслужен на площад „Севтополис”. След което тържествено, с военни почести бе издигнат националният флаг на България. Специални гости на празника бяха Негово превъзходителство посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми и съпругата му, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, областният управител Ранов.  В своеобразен акцент на празничния ден се превърна откриването на скулптурата „Японката” пред кино „Искра“. По този начин се изпълни завещанието на големия скулптор, щедрия талант Доко Доков – почетен гражданин на Казанлък – който подари безвъзмездно своята творба на родния си град. Докато звучаха словата на официалните лица и на приятелите на Доко, цветният саван, зад който бе скрита 3-метровата пластика, се свлече сам. Като присъстващите изтълкуваха това малко чудо като намеса и одобрение от страна на Доко от отвъдното.

Празникът продължи с тържествена сесия на Общинския съвет на Казанлък, на която бяха връчени почетните звания на тазгодишните почетни граждани Николай Ибушев и Цвятко Цветков. След това бе парафиран Меморандум за сътрудничество между Община Казанлък и БАН, който ще даде възможност за разкриване на 16-ия за България самостоятелен Регионален академичен център. Меморандумът бе подписан от кмета Галина Стоянова и председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Целта на регионалните академични центрове е да бъдат създадени условия и предпоставки за сътрудничество и интеграция между институтите на БАН и техните подразделения в различните региони на страната с университетите, индустриалците и общините. На общинско ниво партньорите на центровете съдействат и участват при разработването на програми и проекти, свързани със социално икономическото развитие, образованието, опазване на околната среда и устойчиво използване на природните ресурси на територията на съответната община.

И още – тази вечер в 17:30 часа е официалното откриване на новия Музей на фотографията и визуалните изкуства и представянето на изложбата от фото-пленера „Долината на розите“. А довечера е коронясването на новата Царица Роза и стартът на Празника на розата.

Утре, събота, в 12:00 часа е насрочена първата копка на Националния център по природо-математически науки в Казанлък, който ще бъде пристроен към сградата на ПМГ „Никола Обрешков“. В неделя се очаква в Казанлък да пристигнат и президентът Росен Плевнелиев, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тазгодишният Празник на розата се провежда под патронажа на ЮНЕСКО. Плановете на казанлъчани са техният празник да бъде вкаран в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство.

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>8°C
Облачно
Температура: 8°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 3.3 m/s

Времето със sinoptik.bg