Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

ROSE WINE EXPO фокусира и медийния интерес

darinaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Двайсетте хиляди гости на Празника на розата не подминаха и една от основните атракции – Фестивала на виното Розе и Виненото изложение. Сред редовите туристи от близо и далеч, сред официалните гости и представителите на дипломатическите мисии, се открои фигурата на фамозната Дарина Павлова.

Заедно със своите италиански и български гости известната дама дегустира отличените брандове и си тръгна с бутилка от лауреата на „Златен Киликс 2015“ – Salty Hills Rose на поморийската изба „Черноморско злато“. Разбира се, организаторите на това забележително винено събитие – Ани и Миро Дундакови – бяха обект на специален интерес, както от страна на гостите, така и от страна на медиите. Специален фоторепортаж за винения фест публикува столичният вестник „Дневник“, списанието за винена култура „Бакхус“ също подобаващо отрази форума в Казанлък, в-к „Старозагорски новини“ публикува специално интервю с Ани, телевизиите от Скопие и Белград посветиха на Феста обширни репортажи и интервюта… Преди ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 да се е превърнал в хубав и незабравим спомен, нека споделим и един поглед „от другата страна на барикадата“ – на един член на журито…

  

За розетата, журетата и медалистите в Казанлък

Георги МИХОВ

Гледам си запотената чаша в която разбира се има розе! Още съм на розово-винена вълна, която ме държи от Фестивала на розето в Казанлък. Част от фестивала е и конкурса за най-добро розе. Той е единственият на Балканите и вторият в света след световният Mondial du Rose в Кан, Франция!

Тази година за голямата награда имаше 59 розови претендента. Според организаторите това е най-голямият брой проби участвали до момента, а според мен е около половината от розето в България. Това като цяло говори много добре за конкурса, имайки предвид многото винени конкурси както у нас така и в чужбина, която нелогично е предпочитана от определени производители, затова и някои от добрите според мен наши розета не участваха.

Конкурсната част е със сляпа дегустация и оценка на вината по 100 балната система. Вината получват бронзов, сребърен и златен медал. 6-те вина с най-високи оценки измежду златните медали се съзтезават за големият трофей – „Златен Киликс“. Киликсът е античен съд за вино с форма на чаша, а близо до Казанлък се намира гробницата на тракийския цар Севт III, в която е открит автентичен златен киликс. Самият Севт също можеше да бъде видян на фестивала сред изложителите и гостите.

Аз участвах като жури на близо 9 международни конкурса за последната година и чистосърдечно мога да кажа, че тази година този конкурс беше изключително обективен! Сега да обясня и защо, че виждам вече ехидни усмивки! На международните конкурси, комисиите обикновено са от 4 до 6 човека, а тук “журéта” бяхме 9 човека в само една комисия. Това означава, че общата оценка се формира от по-голям брой хора и е логично да е по-обективна. Друго много важно за обективността на един конкурс е подборът на комисията според техните професии. В нашия случай “китката” беше може би отлично подбрана. Имаше университетски преподаватели, технолог, журналист, търговци, любител, сомелиери. Всеки оценява виното като вино, разбира се, но го гледа от своята сфера на работа и оценката в крайна сметка е субективна. Всички тези мнения събрани, обединени и осреднени, би трябвало да дадат една обективна винена оценка и да минимализира субективния момент.

Организаторите Ани и Миро са вложили много енергия, емоция и желание и безспорно се справиха отлично по цялата организация, както на конкурса така и на целия фестивал, за което им свалям шапка! Защо да не послужат за пример на други български винени райони като Мелник, Пловдив?!

 

Голяма награда Златен Киликс

2014 Rose Salty Hills, Черноморско Злато.

 

Златен медал:

2014 Incanto eXentric, Меди Вали

2014 Поморие, Черноморско Злато

2014 Gorchivka, Винпром Свищов

2014 Rigid Elm, Винарска Изба Нисово

2014 Blush Rose, Изба Марвин

2014 Verano Azur, Изба Съединение

2014 Raynoff, Винарска Изба Нисово

2014 Aureus, Винпром Свищов

2014 Golden Rhythm, Черноморско Злато

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>18°C
Слънчево
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: север
Сила: умерен, 7.0 m/s

Времето със sinoptik.bg