Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Акцията против проблема с малките просяци е на сдружение „Бъдеще за децата“

fla6mobГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес по обед посетителите на кафенетата по улица „Искра“ бяха неприятно изненадани от рояк просещи деца, които настоятелно подлагаха шепа за милостиня. С мръсните си лица и окъсани дрешки, повечето от тях успяха да предизвикат състраданието на казанлъчани и в дланите им проблеснаха монетите на милосърдието.

В този момент, обаче, се случваше неочакваното – „просяците“ връщаха обратно изпросеното, заедно с диплянка, обясняваща какъв е общественият проблем „Просещи деца“. Акцията, старателно документирана със скрити камери от медиите, бе част от кампанията за борба с детската просия „Вашата помощ не ми помага!”  на казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата”.

„Под наслов „Ние се обявяваме против това децата да просят”, заедно с нашите партньори ще се опитаме да ограничим и премахнем явлението „деца на улицата”, споделя председателят на сдружението Мария Гинева. За жалост, този негативен феномен съществува не само в община Казанлък, има го в градовете по целия свят. В поредица от няколко работни срещи Сдружението и представителите на медиите в Града на розите разработиха общи правила за работа и координация помежду си.

А стартът на кампанията не е случаен - 12 юни е Световен ден за борба с детския труд. По смисъла на Закона, всяка икономическа експлоатация на дете е престъпление и подлежи на наказание.

Но нека видим кои бяха основните действащи лица в днешния просешки десант – да, това са младите актьори от Театралната школа на актьора Георги Атанасов към ОДК „Св. Иван Рилски“. Освен че се превъплътиха в ролите на просещи деца, те се включиха и в ефектен флашмоб, който смути минувачите по ул. „Искра“.

Акцията „Вашата помощ не ми помага!” в подкрепа на деца в риск на територията на казанлъшка община е последния етап от дейността „Работа с медиите” по проект „Промяна в действие”. Този проект се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Как да действаме, когато деца протегнат ръка за милостиня:

  1. Обадете се на тел. 112 и подайте информация за детето и мястото, където се намира.
  2. Останете на мястото и наблюдавайте детето, докато пристигне служител на полицията.
  3. Полицаят трябва да отведе детето в РПУ, за да се установи самоличността му и да се вземат решения за детето.
  4. Съвместно с отдел „Закрила на детето“ се предприемат действия спрямо родителите на детето, като задължително им се налагат санкции.
  5. Накрая, споделете тази информация с вашите близки!

    

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Слънчево
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.9 m/s

Времето със sinoptik.bg