Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

„Единство в многообразието“ бе в партньорство с училища от Турция, Англия, Полша, Румъния и Франция

reniРени ЧЕРВЕНКОВА

През 2013 год. Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък спечели проект по секторна програма „Коменски“, програма „Учене през целия живот“ на тема „Единство в многообразието“  № LLP-2013-COM-MP-044.

  Партньори на гимназията по проекта са училища от Турция, Англия, Полша, Румъния, Франция.

Основните цели на проекта са:

  1. Опознаване на образователните системи на страните партньори.
  2. Обмяна на дидактическите практики, свързани с използването на новите технологии.
  3. Усъвършенстване на езиковата подготовка и приложение на новите технологии.
  4. Усъвършенстване на работата в екип.
  5. Насърчаване на мобилността на младите хора за опознаване на европейските страни.
  6. Опознаване и проява на уважение към други култури, за изграждане на европейска идентичност, характеризираща се с единство в многообразието.

Посетени бяха TED Koleji Özel Anadolu Lisesi в Ескишехир, Турция, BORDESLEY GREEN GIRL'S SCHOOL AND SIXTH FORM CENTRE в гр. Бирмингам, Англия,  ZESPOŁ SZKÓŁ NR 1 в гр. Красник, Полша, COLLEGE BORIS VIAN в гр. Сент Приест, Франция, Centrul de Studii Ştefan cel Mare şi Sfânt-Bucovina-Şcoala Postliceală sanitară в гр. Кампулунг Молдовенеск,Румъния, ПГЛПТ, гр. Казанлък.

По време на мобилностите участниците се запознаха с материалната база на училищата, посетиха уроци на преподаватели, участваха в работни ателиета, подреждаха изложби на традиционни предмети, участваха в спортни състезания, срещи с кметовете на градовете Ескишехир, Бирмингам, Казанлък, Красник, Кампулунг, Сент Приест.

Чрез богатата културна програма, съпътстваща мобилностите във всяка една от страните, партньори по проекта, участниците посетиха парковете „Кент“ и „Сегова“ в Ескишехир, църквата „Света София“, султанския дворец „Топкапъ“ и площад Таксим в Истанбул, Биг-бен, Бъкингамския дворец, Уестмистърското абатство, Окото на Лондон, градовете Велико Търново и Габрово, Историческия музей „Искра“, Тракийската гробница и Етнографския музей в Казанлък, концентрационния лагер „Майданек“, гр. Сандомиерц, гр. Люблин в Полша, музея на  боядисаните яйца в гр. Молдовита и на дървената лъжица в гр. Кампулунг, музея на керамиката в Марджиня, музея на традиционното тъкачество и къщата-музей на Йон Грамада в Кампулунг, музеят на братя Люмиер, домът на танца, музеят на коприната в гр. Лион, базиликата „Нотр Дам де Фурвиер“ в гр. Лион.

В резултат на работата си по проекта бяха изготвени следните продукти:

Англия – брошура „Културните различия през погледа на кулинарията“ и презентация на традиционните облекла;

България – видео-материал „Традиционни зимни и пролетни празници“ и пътеводител за културен туризъм „Културните символи в Европа“;

Турция – лого на проекта и видео за традиционните занаяти;

Румъния – web сайт на проекта;

Полша – карта на европейската идентичност;

Франция – хореография на европейски танц „Флорисика“ и книга с традиционни песни и танци на страните партньори.

Чрез участието си в проекта учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм - Казанлък обогатиха своите познания за географските и исторически забележителности на страните партньори, усъвършенстваха чуждоезиковата си комуникация и уменията си за работа в екип, запознаха се с други нрави, обичаи и култури и успяха да преодолеят културните, националните и религиозните различия.

Запознавайки се с Европа, участниците в проекта изградиха една представа за културата като съвкупност от материални и духовни ценности, придобити от хората и предавани от поколение на поколение. Двугодишната работа на проекта „Коменски“ ни обогати и ни мотивира в бъдеще да участваме в други проекти по програма „Еразъм+“.

Рени ЧЕРВЕНКОВА,

директор на ПГЛПТ

   

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Предимно ясно
Температура: -2°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg