Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Проектът „Гласът на децата“ има за цел да стимулира доброволчеството

decaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 1 юли казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“ стартира свой нов проект, наречен „Гласът на децата”. Проектът е с продължителност 10 месеца и се финансира от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България. 

„След промяна на името, изготвянето на нов стратегически план, разширяване на целите и целевите групи, работещите в сдружението усещат необходимостта от провеждането на активна кампания в посока на обществена осведоменост за целите, дейностите и услугите на организацията ни и най-вече - насърчаване на доброволчеството и изобщо на гражданската активност“, така Мария Гинева, директор на сдружението обяснява целите на начинанието.  Основните целеви групи в новия проект са деца, младежи и граждани и тяхната обкръжаваща среда - семейства и училища. Проектът включва реализацията на няколко основни дейности за повишаване на гражданската информираност, включващи разяснения относно „Що е то социална услуга?“, както и за възможностите за подкрепа и засилване на гражданската активност.

Е-бюлетинът е вече наложена от сдружението практика. Той се разпространява както на общинско, така и на национално ниво и предлага информация за дейности и материали в помощ на учители, родители и предстоящи  инициативи.

„Дейността „Запознаване с възможностите за подкрепа на деца” включва опознаване отвътре на системата за закрила и услугите, които предоставя организацията и тя е ключова за настоящия проект”, споделя изпълнителният директор на сдружението Мария Гинева. И така, в рамките на проекта, сдружението ще създаде нова игра, посредством която деца, родители, учители и граждани ще се запознаят със социалните услуги на Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца. Кога едно дете или неговото семейство да потърси помощ, как да определят коя услуга ще им бъде най-полезна, към кой от специалистите да се обърнат и т.н. „Опознай кой е до мен?” е работното име на играта. Преминавайки през позициите, играчът попада на ситуации, в които трябва да потърси подкрепа от различни специалисти, в чиято роля ще влязат ДЕЦАТА. Първоначално това ще се случи в училищата, а на по-следващ етап – в градски парк с цел запознаването на широката общественост. В новооткритите пет Клуба на младия доброволец децата и младежите ще могат да се научат да изразяват своите позиции и ще бъдат стимулирани да се включват активно в обществения живот.

Две от инициативите са вече познати на казанлъчани. На широк интерес и миналото лято се радва „Приказна седмица”– четене на приказки, арт- ателиета, куклен театър, лятно кино. Тази година това ще се случва всеки петък, на адреса на сдружението на ул. „Войнишка” 25. Участие в приказните петъци ще вземат и актьорите Мара Бонева и Галин Гущеров – Гаро, които ще потопят децата в магията на кукления театър.

„Предвидили сме и две мероприятия с повече спортен дух,  които създават предпоставка за нови контакти и приятелства между цели семейства. Първото мероприятие "Семеен пикник" ще се проведе на 18 юли в парк „Тюлбето”, а второто сме нарекли „Опознай града”. Идеята ни е да включим забавни приключения за децата, техните родители и приятели. За осъществяването им ще разчитаме предимно на доброволци”, споделя Владислава Бумбалова, координатор на Центъра за работа с доброволци. 

За реализацията на отделните дейности по проект „Гласът на децата” ще бъде ангажиран целия екип на сдружение „Бъдеще за децата”. Проектът се осъществява в подкрепа на алтернативните социални услуги за деца в Казанлък - Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за де

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>17°C
Слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg