Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

В Стара Загора дискутираха на тема „Да! На българската икономика“

magistralaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

С презентацията на министър  Лиляна Павлова на тема „Инфраструктурата като фактор за растеж на икономиката“ днес в Стара Загора бе открита третата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“.

Сега е моментът, когато трябва да се положат усилия да се довърши магистралният пръстен на България. В момента работим заедно със Световната банка по проучване на най-подходящия за България модел за въвеждане на по-справедлива система за заплащане при ползването на пътищата у нас, а именно въвеждането на тол-системата. Идеята е винетката за леките автомобили да се запази, но тя да стане електронна, а за превозните средства над 3,5 т да се въведе тол-таксата. Така тези, които рушат повече, ще плащат повече и ще се увеличат приходите. Целта е от 2018 г. да бъде въведена тол-система.

Равносметката на МРРБ за пътната инфраструктура до момента показва, че са пуснати 195 км магистрали, до края да 2015 г. се очаква да бъдат изградени още 140 км, ремонтират се 80 км магистрални участъци и се рехабилитират 1600 км пътища – 1, 2 и 3 клас. Предстои инвестиция от 1,6 млрд. лв. да бъде направена за подобряване на пътната инфраструктура. Водят се преговори за осигуряване на финансиране за изграждане на няколко приоритени обекта, сред които е и тунелът под връх Шипка, посочи в презентацията си Лиляна Павлова. Още 280 млн. лв. чрез ОП „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани в по-малките пътища.

Лиляна Павлова припомни, че близо 1,5 млрд. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са предоставени на 39-те големи общини в България, сред които е и община Казанлък, като те сами ще могат да определят своите приоритети. Министърът коментира, че ОПРР подкрепя две основни реформи – в образованието и в здравеопазването. 160 млн. лв. от програмата са предвидени за подкрепа на спешната помощ. С тези средства изцяло ще бъдат преоборудвани и ще бъде доставена апаратура за над 170 центъра за спешна помощ. 220 млн. лв. ще бъде директната подкрепа за професионалното образование - за професионалните гимназии във всички сектори. Продължава работата и по реформирането на ВиК сектора, коментира Павлова. Вече са изготвени 51 регионални плана за ВиК и предстои разработването на 16 прединвестиционни проучвания. Това съобщиха за „Гласът на България“ от общинския пресцентър.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>18°C
Слънчево
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: север
Сила: умерен, 7.0 m/s

Времето със sinoptik.bg