Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Танцьорите от „Детелини“ и музикантите от „Арсенал“ блеснаха на фестивала в Монтиняк

kgРумен СКРИНСКИ

Танцьорите от Представителния фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" и музикантите от оркестър "Арсенал" се завърнаха от 35-то издание на Международния фолклорен фестивал под егидата на ЦИОФФ към ЮНЕСКО в Монтиняк, Франция. 13 държави, между които представители на Колумбия, Шотландия, Еквадор, Франция, Ирландия, Перу, Португалия, Тибет, Бенин, се включиха във фолклорното събитие, което се проведе на седем открити фестивални сцени в селището. Павелбанци бяха посрещнати радушно от френската публика, която  от сърце аплодираше българските танцови шедьоври „Шопска сюита“, „Македонска сюита“, "Ергенаши", „Комитско либе" , "Гергьовден" и други, които "Детелини" изпълниха във фестивалната програма.

Президентът на Международната фолклорна организация ЦИОФФ за Франция и президент на фестивала в Монтиняк изтъкна, че от години френската публика не е наблюдавала българско участие на този единствен по рода си форум на ЦИОФФ във Франция. Нещо повече, той нареди павелбанския ансамбъл до вицешампионите на Южна Америка, които също бяха на фестивала. Нашата делегация си имаше и силна агитка от българи, дошли от Англия, специално за фестивала в Монтиняк, за да подкрепят павелбанци и арсеналци.

Освен във фестивална Франция, "Детелини" и оркестър "Арсенал" използваха рационално задължителната по изискване 9-часова почивка по време на пътуването и се разходиха из Генуа и Венеция.

На снимката: селфи на Канале гранде във Венеция

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>20°C
Предимно ясно
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg