Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Виненият салон на Дундакови ви очаква

sosАнна ДИНЕВА

Какво е приятелят? Ще ви кажа - това е някой, пред който се осмеляваш да бъдеш самия себе си. Най-прекрасното нещо в приятелството е не само протегната от приятел ръка, не само усмивката, която виждаме отсреща или приятната компания. Най-прекрасното нещо е взаимното вдъхновение за живота, което получаваме, когато знаем, че има някой, който вярва в нас и ни обича просто такива, каквито сме. За дългогодишните приятелства със сигурност е валидна и  поговорката, че сговорна дружина планина повдига, но и сто тояги са и малко.

Този петък, 21 август, събираме във Винения салон на Дундакови  точно такива приятели, върнали се от чужбина за броени дни, зажадняли един за друг, за българското вино, но и попили трайно от вкуса  на  интернационалната кухня. Ще ги оставим да се вихрят: студенопушена норвежка сьомга върху канапе от сухар и сос Гуакамоле, дъхави хамони, мариновани зелени маслини за тапас и Мурсиал ал вино - испанско козе сирене от областта Мурсия, което отлежава и узрява във винени съдове, в продължение на 60 дни.

А ние ще им  разлеем специално  вино от приятели. Имението на Винарска изба Four Friends, създадено от четирима приятели, е сгушено в землището на с. Горно Ботево, източно от град Стара Загора. Подробно съм ви представяла тази изба на предишни дегустации и зная, че харесвате и познавате вината им и хората, които ги правят.

Помните, че отговорната мисия да създаваш вино, което хората обожават се реализира от енолога Петър Илиев и агронома Атанас Шидеров, подпомогнати от опита и новаторските способноси на световнопризнатите специалисти Тиери Хаберер, Ерик Моро и невероятният летящ уайнмейкър Александър Велянов.

Зитара Шардоне Барел Ферментед

Наситен сламено жълт цвят с искряща бистрота. Атрактивен и интезивен аромат доминиран от зрял цитрус, печена ядка, ванилия. Вкусът е богат с усещане за тропически плод, масло, благороден дъб. Балансирано, мощно тяло с добра структура, дълъг финал и сериозен потенциал за отлежаване.

Зитара Розе от гренаш и мурведър

Красив кайсиеворозов цвят с блясък. Интензивен нос, в който се долавят аромати на сочни бели плодове, горска ягода. Вкусът е добре балансиран с усещане за бели цветя, сочна праскова и лека минералност. Добре структурирано тяло, мека свежест и дълъг деликатен финал.

Зитара Совиньон Блан

Искрящ бледожълт цвят с приятни зеленикави нюанси. Интензивен, свеж  аромат, в които се долавят  типичните  за сорта  аспержи и зелен грах, а също ананас и лайм. Тялото е плътно, сочно и много добре балансирано. Финалът е дълъг с приятна киселинност и спомен за цариградско грозде и зелена чушка.

Приятелите ще ни разказват вещо как Гуакамолето е рядък сос от авокадо, който произлиза от Мексико. Традиционно се приготвя от смачкано на пюре зряло авокадо със сол. В някои рецепти се добавя и съдържание на малко сок от домати, чесън, лук или лимон. Гуакамолето се е правело от ацтеките още в началото на XVI век. След пристигането на испанските завоеватели, гуакамолето станало популярно в Испания. Наименованието идва от ацтекските думи ahuacatl (авокадо) и molli (сос).

Приятелите ще ни увещават,че авокадото е с високо съдържание на лесно асимилиран растителен протеин. За метаболизма всички аминокиселини трябва да се съберат в пълни протеини. Това помага на панкреаса за разграждане на месните протеини. Добре e за ядящите месо, защото ограничава повишаване на серумното ниво на триглицеридите. Авокадото има високо съдържание на естествен витамин Е, който е мощен антиоксидант и помага на черния дроб за производство на глутатион, смятан за най-главен антиоксидант от всички здравни експерти. Глутатионът всъщност освежава и рециклира отработените антиоксиданти от други източници.

Ще клатим всички чаши и ще се изпиваме с очи...

"Нищо не може да се сравни с вкуса на качествения хамон" - с това твърдение ще се съгласят 99,9% не само от испанците. Останалият 0,1%  ще ви уверят, че по-великолепен е само вкусът на jamón ibérico de bellota или сурово сушена шунка от иберийска порода прасе, хранено само с жълъди. Прочутата иберийска шунка е резултат от един хармоничен природен процес, изтъкан от традиция. При този деликатес съществена роля играе цялостната среда на производство, която включва надморска височина, релеф, климат, човешки грижи, традиция и всякакви други фактори.

Жълъдите или bellotas от каменен и корков дъб представляват основната храна на иберийските прасета, която ги превръща в "четирикраки маслинови дръвчета", както ги e нарекъл един голям учен в областта на храните, испанецът Франсиско Гранде Ковиан. Благодарение на жълъдите 50-60 % от мазнините в иберийската шунка са олеинова киселина - същата, която прави зехтина толкова полезен. Всяко ново научно изследване води до извода, че свободните условия на живот, различният метаболизъм, а също и естественият процес на сушене на продукта, допринасят както за едни неочаквани здравословни свойства, така и за изключителните му вкусови качества.

Двата основни вида хамон в Испания са jamón ibérico и jamón serrano. Jamón serrano (букв. планинска шунка) също е много качествена сурово сушена шунка, но се прави само от бели породи прасета, така че терминът не бива да се използва за jamón ibérico, прасетата за която са с характерен тъмнокафеникав цвят.

Терминът jamón de pata negra отдавна е придобил популярност като определение за шунка от висока класа, тъй като черното копито (или pata negra) обикновено се свързва с иберийската порода.

Jamón de Jabugo също е известен като общо определение за високо качество. Хабуго е селище в провинция Уелва, прославило се като важен център за производство на иберийска шунка. Иначе съществуват четири наименования за произход, свързани с традиционните райони, произвеждащи иберийска шунка: Guijuelo, Dehesa de Extremadura, Jamón de Huelva и Valle de los Pedroches. Ако човек търси качествена иберийска шунка, тя трябва да носи печати и бандероли, на които е наречена или jamón (paleta - преден бут) ibérico, или най-висококачествената - jamón (paleta) ibérico de bellota, тоест от прасета, хранени изцяло с жълъди.

Нежна текстура, ярък розово-червен цвят и мрамориран десен, интензивен аромат и необикновено приятен вкус - тези забележителности на иберийската шунка я правят наистина уникална. Този деликатес се добива в околностите на Аликанте край източното крайбрежие, в района на Кадис на запад, в областта на испанско-португалската граница, където топлият южен вятър и речните райони предлагат перфектния микроклимат. Хубавият хамон има превъзходен аромат и е богат на аминокиселини, желязо, цинк и витамини. Съдържанието на сол е между 6 и 8 процента. Шунката се поднася със стайна температура, нарязана на много тънки ленти, така че ароматът да се усеща по-силно, а месото да се топи в устата…

Правилото при избора на вино за Хамон Серано е най-добре в съчетание с  бели и розови вина с многообразен плодов аромат, богати на  всевъзможни нюанси на цитрусови плодове и тропически плодове, нотки на праскова и диви цветя, с нотки на бадем, ябълка и по-леки с флорални нотки. Дълбокият благороден  на  вкус Hamon Iberico добре подчертава комплексните интензивни червени вина.

Разделени от морета и континенти, от обстоятелства и раздели, ще се притискаме тази вечер заедно и ще бъдем опиянени не само от виното! И пак ще превърнем нощта в ден, за да имаме с какво да се топлим до следващото лято...

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg