Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Албена Димитрова е украсила с изящния си стил много черкви в Казанлък и цялата страна

albenaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Казанлъшката зографка Албена Димитрова успешно завърши зографията на поредния православен храм. В черквата „Св. Иоан Рилски“ в свиленградския квартал Гарата тя изографиса с характерния си изящен стил храмовия олтар. Албена е завършила специалността „Църковни изкуства“ в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Нейно дело е част от зографията в казанлъшките храмове „Успение на Пресвета Богородица“ и „Св. Иоан Предтеча“ /притвора/, както и митрополитския параклис „Св. Галактион и Епистима“ в Стара Загора и новия параклис „Света Троица“ в двора на казанлъшката фирма „М + С Хидравлик“.

За стенописите в свиленградския храм Албена използва темперни бои. Изображенията включват библейските сцени Благовещение, Светия Убрус с ангели (неръкотворния образ на Христа), Богородица Платитера (в славянската иконография наречена Ширшая небесна или Знамение). В долната част на олтара се разгръща сцената Мелисмос или Поклонение на жертвата. Предстоятел на този храм, посветен на най-прославения български светец, е познатият ни като дългогодишен игумен на шипченския манастир архимандрит Януарий. А обновяването на черквата бе подето в чест на гостуването на частица от светите мощи на небесния покровител на българския народ св. Иван Рилски, която бе донесена за поклонение в Свиленград на 11 септември. Светинята ще остане за благословение на вярващия народ и на утрешния празник Въздвижение на светия Кръст Господен

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно облачно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg