Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

rpТвърди в специално интервю военният разузнавач Радион Попов

Как бихте се представил за нашите читатели, г-н Попов?

-  Роден съм в с. Скобелево през 1950 година. Завършил съм Руската гимназия в Стара Загора. След това се дипломирах във ВНВУ „В. Левски” - В. Търново през 1970-а. Изкарал съм курс стратегическо разузнаване в Москва,1972.

Завърших Военна академия „Г. С. Раковски”, 1984. А също и Генерал-щабна академия във Вашингтон, 1996. Гражданско образование: Институт за чужденци - Багдадски университет,1974; Магистър по „Управление на националните ресурси” – САЩ; Докторска дисертация „ Кюрдският въпрос” - ВТУ, пред защита. Военно-дипломатическа кариера: секретар на военния аташе - Багдад; помощник-военен аташе – Дамаск; военен аташе – Дамаск; военен аташе – Мадрид; пълномощен министър – Кайро; заместник-министър на външните работи; посланик в Саудитска Арабия; търговски представител в Катар. Бяха прекъснати пълномощията ми в Мадрид и Саудитска Арабия от министрите Бойко Ноев и Николай Младенов. Спечелих съдебните дела срещу двамата и срещу прокуратурата!

Не бях произведен в звание ”Генерал”, защото баща ми е антифашист. Плевнелиев прекъсна мандата ми на посланик. Сегашното правителство спря назначението ми в Катар. Допринесъл съм за инвестициите у нас на двама милиардери от Близкия изток. Единият е принц Ал Уалид, в Топ 10 на най-богатите хора на света. Понастоящем консултирам китайската фирма „Хуавей”, номер 1 в света! От 2009 г. помагам в семейната фирма. Имаме своя розоварна.

Семейството ми подпомага двама души на хемодиализа и сме осигурили две стипендии за бедни студенти. Председател съм на Комитет за войнишки паметници. Построили сме такива в Мъглиж, Дунавци, Копринка, Х. Димитрово. Семеен съм, имаме 3 дъщери, внук и внучка.

Г-н Попов, Вие сте публична личност, казанлъчани Ви познават като дипломат, като зам-министър на външните работи… Какво Ви мотивира да влезете в изборите като кандидат за кмет на община Казанлък –кметският стол не е ли твърде ниска цел, при Вашата биография?

-         Мотивира ме желанието да служа на хората и убедеността ми, че мога да допринеса за развитието на общината. Статуквото трябва да се усеща неспокойно, че има алтернатива! Аз съм от хората, за които държавата е вложила много за изграждането ни като офицери, разузнавачи и дипломати, но капацитетът ни не е използван напълно в служба на обществото. Ние дължим това на хората, защото те са го изгладували. Ето защо не искам тлъста кметска заплата и лъскави служебни автомобили, щом населението няма средства за лекарства и за зъболечение. Следвам примера на президента на Уругвай! Широките ми контакти в света могат да привлекат инвестиции в Казанлък от Китай, Русия, Персийския залив. Бивши офицери бяха вече успешни кметове в Пловдив, Бургас, Сливен и Казанлък, нали? Армията носи ред и дисциплина. Чувството за дълг и чест е водещо…  Кметската длъжност е доста висока не като кариерна мечта, а като начин да служиш на хората. Това може се прави и като съветник, като заместник-кмет, така че да бъда кмет не е детската ми мечта. Възпитан съм да бъда на страната на хората, а най-вече на страната на трудещия се човек, на човека, който създава блага, а живее скромно или дори бедно. Готов съм да давам, а не да вземам от хората. 

/Следва продължение/

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>12°C
Облачно с дъжд
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: запад
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg