Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Единствена г-жа Нора от цялото село винаги произнасяше цялото ми име - Анастасия

noraГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Анастасия Попова е родена в казанлъшкото село Габарево, но отдавна живее в Бургас. Внучка е на опълченеца Лазар Киров Узунов. Той пък носи абсолютно същите три имена като своя прадядо, станал известен обаче като Лефтер войвода. Този славен български комита е обявен за национален герой на Гърция, тъй като се е сражавал в гръцкото освободително въстание срещу Османската империя. Лефтер войвода загива от раните си през 1823 година на остров Крит и понастоящем в град Ханя има издигнат негов паметник.

Но темата на тази история е друга - Анастасия пази ярки спомени от детството си в Габарево, свързани с руските емигранти Елеонора Крюгер и д-р Петър Алексиев.  „Спомням си, че г-жа Нора беше единственият човек в селото, който ме наричаше с пълното ми име – Анастасия, а не Сийче, да речем. – разказва тя. - Сега си давам сметка, че това също може да е било знак , че Нора всъщност е Анастасия. Княгиня Анастасия Романова…“

Ето как Анастасия Попова коментира твърдението на бившия секретар на Ловчанската митрополия Кирил Льосков, че дядо Григорий го е водил на гроба на княгинята в Габарево, за да отслужат кратка заупокойна молитва. „Подобно нещо няма как да се случи, тъй като старото габаревско гробище е разрушено още през 1956 година и на негово място е създаден парк. А епископ Григорий става митрополит чак през 1971 година, когато тогавашният Ловчански митрополит Максим е избран за Патриарх.“

Анастасия помни и закачливите руски песни за виното, пети от руския лекар; помни и един негов любим тост – „Да пием за любовта и лицемерието – вечните спътници в живота“. Спомня си и една грузинска поговорка, която д-р Алексиев често използвал, и която звучи като страшна клетва: „Да се затреви и запустее пътеката към твоя гроб!“ Сиреч, всички да забравят, че някога те е имало на тоя свят… За щастие, макар и гробовете на тези руснаци, живели в село Габарево, днес да са заличени, духовната пътека на паметта за тях не е обраснала с треви.

„Аз прекрасно помня и сега тези прекрасни, достойни, всеотдайни хора, които оставиха незабравими спомени както у мен и семейството ми, така и в цялото село. Бог да ги прости и вечна им памет!“ – с тези думи завършва разказа си Анастасия Попова.   

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Слънчево
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: изток
Сила: тих, 0.7 m/s

Времето със sinoptik.bg