Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Проектантът, строителният надзор и фирмата-строител са отговорни за аварията, която по чудо се размина с човешки жертви

pmgГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Заместник-кметът на община Казанлък по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева обяви на пресконференция днес заключенията на Техническата експертна комисия (ТЕК), назначена със заповед 2/08.07.15 г. на РОНСК – Стара Загора  за обследване на аварията при изпълнение на строеж „Пристройка за Национален център за Природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък“. Заключенията се съдържат в Протокол, внесен в РОНСК-Стара Загора. След направен обстоен анализ, ТЕК изяснява в техническата експертиза механизма за възникване на аварията. Установено е, че е налице виновно поведение на участниците в строителството: проектантът - за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп; фирмата за строителен надзор – в резултат на неизпълнени отговорности е допуснато увреждане на съседна сграда вследствие на строителството; строителната компания  - за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп.

Община Казанлък веднага предприе спешни и неотложни мерки след случилата се на 22.06.2015 г. авария с част от сградата на ПМГ „Никола Обрешков”. До момента са изпълнени следните действия: извършено е временно укрепване с метално скеле на частично засегнатите участъци от авариралата сграда на всички нива, демонтирани  са авариралите части от сградата като комин към котелното помещение, коминно тяло към учебните зали, преградни стени, междуетажни плочи; изпълнено е укрепване на основите на църквата и земния откос към ул. „Орешака“. Довършва се аварийно-възстановителната укрепяща стоманенобетонна рамка на авариралата сграда. Община Казанлък предприема съответни действия, съобразно заключенията в Протокола на ТЕК, за предявяване на претенции за нанесени вреди и пропуснати ползи.

Едновременно с това Община Казанлък е възложила конструктивно обследване на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ и актуализация и препроектиране на Националния център за природо-математически науки. Това съобщиха за „Гласът на България“ от общинския пресцентър.

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Слънчево
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: изток
Сила: тих, 0.7 m/s

Времето със sinoptik.bg