Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На вашето внимание Винен салон „Дундакови“ предлага дегустация на изисканите вина на изба „Райнов и синове“

horseАнна ДИНЕВА

Не зная дали знаете, че в  България има места, където пейзажът създава усещането за прерии и Див Запад в стил Майн Рид? Неземнокрасив и извечен изглежда каньонът, където река Бели Лом прави остри завои и се вие из  карстовата клисура, създавайки една неповторима импресия от девствената  красота на пейзажа.

Тук-таме сред тях се виждат различни по големина пещери, като дупки на сюнгер, в скалите от варовик! Следите разкриват древни запечатани свидетелства от формирането на Земята. Според учените, днешната Дунавска равнина преди около 120 млн. години е била  дъно на воден басейн. Когато той престава да съществува, на територията му остават много утаени варовикови скали. Впоследствие в тях се образуват множество пещери и други карстови образувания, определящи релефното, а и биологичното разнообразие на природен парк Русенски Лом. Климатът е феноменален - температурни инверсии.

Попаднеш ли там, неистово очакваш пред погледа ти да преминат в див галоп мустанги, или Аспарух с развятата конска опашка, или да зърнеш в скалите отшелници исихасти в молитвен екстаз. И си мислите, че това не може да бъде факт от днешна България?!

Има такива девствени и величествени места като край с. Нисово, Русенско, близо до  скалните църкви в Иваново, Басарбовския манастир и Червенската крепост, населени и облагородени от хора като Димчо Райнов и неговите двама сина.

Винарска изба Нисово „Райнов и синове” е специално проектирана за производството на качествени бели, розови и червени вина. Разполага с лаборатория, ферментационен и бутилиращ цех, както и две дегустационни зали. Избеното помещение се намира под земята и е с площ от 500 кв.м.; температурата в избата се поддържа винаги между 12 и 16 градуса за оптимално съхранение на бъчвите и виното. Избата е оборудвана с най-модерна техника за винарската индустрия. За отлежаването на вината се използват  френски дъбови бъчви, които деликатно омекотяват и трайно допълват вкуса на виното. Някои от вината отлежават от 6 месеца до 1 година. Бутилира се  с натурален португалски корк.

Райнов е в бизнеса с вино от 1993 г. насам. Бил е икономически директор на "Винпром Русе", а по-късно - представител на една от най-големите френски фирми за лозов посадъчен материал "Мерсие". Преди няколко години решава, че е крайно време да си направи малка, семейна изба. Освен от собствения му опит, увереността му идва и от подготовката на синовете му. По-големият е специализирал енология във Франция, завършил е и Университета в Пловдив, подготвен да оглави производството. По-малкият е събрал практика в Аржентина и  управлява търговията.

"Подкрепени сме от две страни - с традициите на Стария свят и с идеите на Новия", доволно отбелязва Димчо Райнов. Избата му използва  и услугите на консултант от района на Сент Емилион във Франция. Лозята са с френски посадъчен материал ("Мерсие", разбира се). Избрали са сортовете каберне совиньон, мерло, совиньон блан, совиньон гри, каберне фран.

А на тучните ливади наоколо пасат коне. Техните коне. Кобилите и малките кончета растат на воля, пият вода от Лома и пасат до насита... Фамилията притежава елитни коне (сега са само седем, а преди били над двадесет), някои  от които са състезателни за състезания с препятствия.

Този петък, 13 ноември, имаме удоволствието да ви представим в Къщата на виното при Дундакови галопиращите коне от серията Horse Valley:

Horse Valley Merlot - Червено сухо вино от сорта „Mерло”, отлично узрял с изключителни аромати, вкус на череша и горски плодове. Богатият плодов вкус и меките гроздови танини оставят трайно и силно впечатление. Усещането за сочност, сладост и пълнота оформя елегантния послевкус.

Отлично се съчетава с червени меса и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 7 месеца в дъб и 7 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C

Horse Valley Cabernet Sauvignon - Червено сухо вино, произведено от сорта „Каберне совиньон“, отлично узрял, с изключителни аромати на горски плодове и деликатен касис. Богатството на плодовия вкус е отлично съчетано с меките гроздови танини. Усeщането за мекота, сладост и пълнота е трайно в балансирания послевкус.

Отлично се съчетава с червени меса и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 7 месеца в дъб и 8 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C.

Horse Valley Reserve - Червено сухо купажно регионално вино, произведено по технология на „Винарски съюз” АД, комбинация от Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран.

Това червено вино е от селектирани френски сортове. Притежава богат аромат на череши и червени горски плодове. Мек вкус с добре балансирани танини.

Виното бе отличено с награда Златна колекция от Конкурса за български и вносни вина „Винен индекс“.

Отлично се съчетава с дивеч, телешко месо и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 12 месеца в дъб и 10 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C.

Rose Wine Expo

Награди: Rose Wine Expo 2015

Златен медал •Розе "Raynoff"

                          •Розе "Rigid Elm"

Нямам какво да добавя. Просто ни остава да яхнем дивите коне на една сбъдната народна приказка!

izba

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Слънчево
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg