Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Ученици от "Екзарх Антим I" участваха в European Master Class 

uchenikГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Иван Петров и Мартин Мирчев от 12 а /профил Технологичен/, Симона Янева и Ахмед Акъ от 12 г /профил Чуждоезиков/ и Ивелина Делчева от 11 в клас /профил Изкуства - Музика/ от СОУ „Екзарх Антим I“ с ръководител Наташа Джуркова участваха в петото издание на Дните на Европейския парламент в Стара Загора.

Организатори на събитието бяха Европейският парламент - Информационното бюро в София, Европейската комисия - Представителството в България и Европейски информационен център „Европа директно“ – Стара Загора. В рамките на „European Master Class“ 43 ученици от Стара Загора, Казанлък и Ямбол се запознаха с процедурата за вземане на решения в Европейския съюз и имаха възможността да проследят как едно предложение на Европейската комисия минава одобрение през Европейския съвет, а след това и в Европейския парламент, като след товаучастваха в две симулационни игри. Първата симулация беше на заседание на Европейския съвет. Централната тема беше „Бежанската криза“ в Европейския съюз. Чрез жребий учениците бяха разпределени и влязоха в ролята на министър-председател, канцлер или президент на някоя от 28-те държави-членки на Европейския съюз. Симона Янева и Ахмед Акъ представляваха Чехия, Ивелина Делчева влезе в ролята на министър- председателя на Естония, а Мартин Мирчев и Иван Петров представяха съответно министър-председателя и министъра на вътрешните работи на Белгия и трябваше да защитават интересите на държавите, които представят относно мерките, свързани с бежанската криза.

Втората симулационна игра беше свързана с работата на Европейския парламент. Отново жребий разпредели всички участници в групи на представителите на различните политически групи. Основната тема на заседанието на парламента беше обсъждане на предложението от Европейския съвет по отношение на бежанската криза, изработено при предходната симулация.

Дните на Европейския парламент бяха едно уникално преживяване за всички участници. Като награда 10-те най-добре представили се ученици ще посетят заседание на ЕП в Брюксел през пролетта на 2016 година, осигурена от Ева Паунова –член на ЕП. Сред десетте избрани участници за наша радост е и Мартин Мирчев от 12 а.

За отбелязване е, че след победата на отбора на СОУ „Антим I“ в състезанието „Евроскола“, Мартин Мирчев през май тази година влезе вече веднъж в ролята на европейски депутат при посещението на нашата група в Европейския парламент в Страсбург. Догодина за втори път Мартин ще има възможността да се потопи в атмосферата на европейските институции. Очаква го невероятно пътуване през пролетта - този път до Брюксел. Поздравления!

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Слънчево
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg