Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Кристиян е избавил от сигурна смърт много хора, но само един канадец оцени мисията на спасителя

kristianГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Спасители на плажа. Звучи лежерно като американски тв-сериал. Но всъщност, мускулестите момчета в оранжеви шорти са нашите мирновременни герои. Които вадят хора от зиналата паст на смъртта – рискувайки своя собствен живот.  Казанлъчанинът Кристиян Христов е един от тези младежи. В своята кариера на плажен спасител е спасил много давещи се. Защо го прави? При положение, че заплащането е символично. Остава човешката благодарност, която в повечето случаи също е символична. Бутилка водка. Буркан с мед. На толкова оценяват хората своя уж безценен живот. Но остава онова божествено усещане, неизразимата с нищо радост, че си спасил един човешки живот, че си дал възможност на някого да обича, да се грижи за децата си, да се весели с приятели, да помага на възрастните си родители... Да е жив.

На 3 септември Кристиян се обадил от Централния варненски плаж по телефона на майка си. Казал ѝ, че има почти 7-метрови вълни. Споменал мимоходом и за някакъв инцидент. Но премълчал, че спасявайки давещия се човек, едва не се удавил и той.

Всъщност, човекът се давел в зоната на съседния спасителски пост. Но колегата-спасител се бил зачел в някакъв вестник, затова Кристиян не губил време и скочил във врящата морска стихия. Слава Богу, с общи усилия двамата спасители успели да извадят на брега давещия се възрастен мъж. Невредим… После инцидентът бързо бил забравен.

Да, но свидетел на тази героична постъпка станал един канадец от български произход. Д-р Дейвид Кермоциев. Завръщайки се в Канада, държавният служител на Нейно Величество кралица Елизабет от Британска Колумбия д-р Кермоциев пише специални писма до българския президент и до премиера на Р България. Описва им случката и своето възхищение от героизма на момчетата. И в Казанлък пристига специално благодарствено писмо, подписано от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

„Съвсем случайно днес погледнах в разбитата пощенска кутия, съседна на нашата. И вниманието ми привлече името на нашия син, изписано върху плика. – споделя Румелия Христова, която е известна виолончелистка. – Нямате представа колко се зарадвах, след като прочетох поздравителния адрес от министър Москов!“

Своето щастие не крие и бащата на Крис – известният казанлъшки китарист Стефан Христов. За разлика от родителите си, Кристиян е избрал за своя професията икономиката и от месец вече е дипломиран магистър в областта на недвижимата собственост. Поздравления и от нас, щастливо семейство!         

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Слънчево
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg