Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Елате да дегустираме Selected imported wines – от Испания, Италия, Чили, Аржентина, Южна Африкa

platinumАнна ДИНЕВА

Уважаеми почитатели на силните и изтънчени усещания, имаме удоволствието да ви поканим на едно околосветско пътешествие. Пътешествие, което ще ни отведе в Bella Италия, ще ни накара да усетим тореадорския дух на Испания, после ще прекосим Атлантика, за да покорим Новия свят /Аржентина и Чили/ и накрая ще се озовем сред екзотиката на Черна Африка.

И всичко това – без да напускаме нашия прелестен Град на розите! Нашето винено пътешествие стартира тази петъчна вечер в Къщата на виното „Дундакови“ с дегустацията на едни от най-отбраните испански вина. Но нека ви разкажа по-подробно за вината на Испания…

ИСПАНИЯ

Площи лозя - 1 032 000 ха. Първо място в света - 13,8% от свет. Производство. 2013 година - 34 300 000 хл/год – 3-то място по вино след Франция и Италия;

 Региони 1. Castilla-La-Mancha –18.6 мил хл. (48.3%); 2. Extremadura–4 мил. хл (10%); 3. Catalоnia -3.3 мил. хл (8.5%). Трите заедно = 68% от общата продукция. - Valencia –2.3 мил хл - Rioja –2 мил. хл. - Castilla y León (1.8), Andalucía (1.4), Aragón (1.1) and Galicia (1.5)

Климат - разнообразен, с отличителна черта – екстремност - пустинен (юг), - прекалено влажен (север), - с прекалено студени зими или силни ветрове (Рибера дел Дуеро). Предимства–много слънчеви часове, дълги лета, малко дъжд и сравнително меки зими. Спасението са микроклиматичните зони, които в комбинация с топография и почви създават уникални вина –Приорат, Рибера дел Дуеро, Санлукар де Барамеда.

Сортове

Местни и средиземноморски, като най-разпространените са над 100

- Airén (23.5%),

- Tempranillo (20.9%),

- Bobal (7.5%),

- Red Garnacha, Monastrell, Pardina, Macabeo и Palomino.

Предимно механизирано обработване на лозята.

Произвеждат се всички видове вина:

Cava (кава) –пенливо вино по традиционна технология, DO С статус, от macabeu, parellada and xarel·lo, 95% в Пенедес, Каталония.

Темпранийо е гръбначният стълб на червените испански сортове. Играе определяща роля за голяма част отчервените испански вина и е засаден из цяла Испания (особено в районите Риоха, Рибера дел Дуро и Пенедес). Освен в Испания сортът е разпространен и в Португалия, САЩ (Калифорния), Аржентина, Австралия ,Италия, ЮАР и Мароко, но все пак родината му е Испания и в частност районът на Рьоха. Характеристиките на сорта са нещо средно между характеристиките на сортовете Каберне Сoвиньон и Пино Ноар. Младите вина от Темпранийо имат дълбок, плътен цвят, меки, плодови нюанси в които доминират ягода, боровинка, касис, малина, черница, както и изключително приятни и меки танини. С отлежаването на виното към тази палитра се прибавят и тонове на узряла слива, какао и тютюн. В Португалия Темпранийо се нарича Тинта Рориз.

Паломино (на испански: Palomino) е бял винен сорт грозде с произход от района на Андалусия, Испания. Разпространен е и в Южна Африка, Франция, Аржентина, Австралия, САЩ, (Калифорния), Нова Зеландия, Русия и Кипър. В световен мащаб насажденията са около 60000 хектара, като половината от тях са в Испания, което го прави сортът с най-голямо разпространение, дължащо се на едно единствено вино –ШЕРИ. В Испания от Паломино правят световноизвестните вина "Херес", със светъл жълтозелен цвят и богат аромат. В купажа на вината тип Херес, освен Паломино се използват и сортовете Педро Хименес (Pedro Ximenez) и Москател (Moscatel).

Испания

• Бели – най-качествените бели – Руеда, Галиция;

• Розе – с интензивен цвят, като по-бледи червени

• Червени – американски дъб, големи имена идват от Риоха, Рибера дел Дуеро, Приорат, Торо и др.

• Шери – подсилено вино, алк. % -15-23 от Паломино; Степени на отлежаване:

• Joven: без дъб

• Crianza: 2 години отлежаване, минимум 1 в дъб

• Reserva: 3 години отлежаване, минимум 1 в дъб

• Gran Reserva: 5 години отлежаване, минимум 2 в дъб

Juan Gil - Четири поколения, едно име: "Върши работата добре и се гордей с името на Хуан Хил и търговската марка".

„Хумилия, с изключителен климат и силен контраст, е мястото, където се намира нашата винарна. С горещо лято на интензивно слънце, дълги и студени зими, разлика от 25 ° между деня и нощта, почти пълна липса на валежи, и със сухи, и каменисти терени. Тези особености на земята ни дават характера, който имаме, с който са белязани нашите хора и, разбира се, нашите вина. Това е нашият начин на правене на нещата”.

Нашите лозя са разположени между 700 и 850 м надморска височина, на пясъчна и варовикова почва, камениста на повърхността и много бедна на хранителни вещества, с голям събирателен капацитет на малко вода, която получава. Това е царството на Монастрел, характерен за този регион и за всички наши вина. До старите лозя с Монастрел, на възраст повече от четиридесет години, и други по-млади такива, също расте Сира, Каберне, Мерло и Пети Вердо, които са добре адаптирани към терена и осигуряват интензивни нюанси на подправки и плодове. Новият начин на правене на вино се нуждае от технологии: строг контрол на температурата на виното, резервоари от неръждаема стомана, както и отлични хигиенни условия в хода на процеса, осигурява нивото на качеството всяка година.

Хуан Хил 4

От лозята на 700 метра надморска височина в околността на нашата изба, разположена в североизточната част на Хумилия идва виното, получено от гроздето Монастрел и прекарало 4 месеца във френски и американски дъбови бъчви.

Аталая е проект на Хил Фемили Естейтс с участието на фамилията Лопес, от Пилар де ла Хорада, в Алманса ЗНП, в източната част на област Албасете. 2007 е първата реколта от Аталая и от този момент постоянно се работи за подобряване на материалната база на винарната и изследване на сортове Гарнача Тинторера и Монастрел, за оформянето на сегашната гама от вина, отразяваща характера на земята, в която се отглеждат най-емблематичните разновидности от този регион. В този смисъл, Алая запазва значението, което групата Хил Фемили Естейтс иска да отрази в своята гама от вина, показвайки най-истинската и неповторима същност на своите лозя.

Не само съоръженията на винарната, но и част от нейните лозя се намират 3 км.на север от Алманса , в предимно варовикови почви и на надморска височина от 700 метра. Главното лозе на имота е разпределено в различни парцели, включващи в по-голямата си част стари лозя от сортовете Тинторера и Монастрел, разположени меж ду 700 и 1000 метра надморска височина. В района има континентален климат и почви с ниска раждаемост, валежи под 350 мм годишно, подходящи за ниски добиви, следователно, по-високо качество на плода и голяма концентрация на цвят и вкус във вината. Франк Гонзалес, австралийският енолог от испански произход, отговаря за технологичния отдел.

Лая

Гарнача Тинторера и Монастрел. Гроздето е от лозя, разположени в района на Алманса между 700 и 1000 м. надморска височина, засадени върху песъкливи почви с високо количество варовик в основата си. Ферментира отделно в резервоари от неръждаема стомана и след това отлежава 4 месеца във френски дъбови бъчви.

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Слънчево
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg