Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Маестрото с казанлъшки корени бил и неподражаем шегобиец

de4koГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Утре, 25 февруари българската културна общественост ще си припомни отново за колоса на българската живопис – големия казанлъшки художник Дечко Узунов. В елегантната изложбена зала на столичната галерия „Сердика“ се открива изложба с картини на акад. Узунов - изключителен като художник и личност, оставила ярка следа в българската култура. Приживе той участва в редица изложби в чужбина - Белград, Пилзен, Ню Йорк, Атина, Берлин, Будапеща, Москва, Ереван, Хамбург, Виена. Прави и самостоятелни вернисажи в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.

Ето и нещо характерно за нрава на големия художник. По нареждане на Пенчо Кубадински, бай Дечко получил разрешение да лови риба където пожелае. Неговият бивш студент Борис Китанов разказва за следната сцена: запретнал панталони, Маестрото хвърлял въдица в шадравана на Пловдивския панаир. Пристигнало служебно лице и му казва, че тук е забранено да се лови риба. Професорът започнал да тършува из джобовете си и извадил тапията от Кубадински. А пред такава заповед всеки козирува…

Според неговите възпитаници, професорът е аристократ на духа. Той владеел пространството около себе си и печелел симпатиите на всички, да не говорим за неговите студентки.

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg