Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Стая за сензорна терапия и Библиотека на играчките ще помагат на специалните деца

staiaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Каузата „Стая за специални деца” обедини много съмишленици, мотивира специалистите и събра много подаръци, които хората и бизнесът дариха. Сдружение „Бъдеще за децата” работи с деца със специални образователни потребности от своето създаване, а от 2008 година притежава и Лиценз за предоставяне на социалната услуга "Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания", като от 2014 година тя е държавно делeгирана. С оглед на децата, с които се работи в Центъра и увеличаване броя на потребителите отаутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция и различни поведенчески проблеми, излезе и потребността от създаване настая за сензорна терапия и мултисензорна стимулация. 

Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa c yвpeждaния. Стaндapти нямa и вcякa eднa cтaя e yникaлнa, и се проектира отделно според функциите, които изпълнява. Работата в мултисензорната стая съчетава по иновативативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мулти-сензорния принцип.

„Ние работихме, за да създадем НАШЕТО пространство на цветовете, музиката, светлините, фигурите и формите. Пространство, което да помогне на децата със специфични потребности да отворят сетивата си, да опознаят заобикалящия ги свят и преодолеят затрудненията в развитието си.“ – казва Мария Гинева, председател на сдружението.

Това дава устойчивост на постигнатите резултати и е особено подходящо както за здрави деца, така и за деца със специфични потребности – деца от аутистичния спектър, деца с хиперактивност, емоциално-поведенчески отклонения, деца с дефицит на вниманието, Синдром на Даун, ДЦП, Епилепсия, деца с трудности в психическото и емоционално развитие.  В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забeлязват трудности в психическото и емоционално развитие.Идеята на „Бъдеще за децата” е специалната стая, да се ползва и от други социални услуги за деца, които работят на територията на община Казанлък.

Новата зала за терапия е резултат от една дарителска кампания, организирана от екипа на сдружение „Бъдеще за децата”. Подадоха ръка местни граждани и представители на бизнеса, хора и фирми от други градове, организации на млади хора, наши сънародници, които живеят в чужбина.

Сензорната зала е отремонтирана, обзаведена и оборудвана. Тя се ползва вече от екипа на ЦСРИ – Казанлък в работата с някои „специални деца”.

Сдружение „Бъдеще за децата” продължава да набира дарения в подкрепа на каузата „Стая за специални деца”, за да може да я допълни и завърши изцяло.

Вторият проект на сдружението се нарича Библиотека на играчките.

Програмата е разработена за деца и родители от общността и ще бъде безплатна, както за клиентите и потребители на социални услуги, така и за всички граждани от Казанлък и региона. Сдружение „Бъдеще за децата” ще разработва и предлага „Библиотека на играчките” по методиката на Фондация за децата в риск по света.

Играта е основно право на всяко дете. Тя играе важна роля в развитието на мозъка на децата и подпомага физическия им растеж и емоционалното им благосъстояние.

Библиотека на играчките представлява сигурно пространство, където децата имат възможност да развиват въображението си и да се отдадат на своето вродено желание за игра. За всяка Библиотека на играчките се грижи библиотекар, обучен от WWO в изпълнението на програмата. Ръководството на организацията вече избра свой служител с дългогодишен опит, който да поеме грижата за Библиотеката. Предстои неговото обучение през следващия месец, както и официалното откриване и представяне на Библиотека на играчките. 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно облачно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg