Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Елате да опитате червените изкушения от линията „К“ на изба „Балар“

balarАнна ДИНЕВА

Спрях  редовните петъчни дегустации за известно време, защото усетих инерцията на навика у почитателите на тези срещи. А всяка дама на моите години, дори да не разбира нищо от търговия знае, че настроенията на масата за вечеря наподобяват на ситуацията в спалнята. А там досадата на рутината, повярвайте ми, е взела повече жертви от войната в Сирия.  Определено нещо липсваше. Нещо, което в тълковния речник описват като ”много силно желание за нещо...” или синоним на „жажда, щение, стремеж, порив...” Нещо, което преди много години Маргарита Хранова изпя в песента „Копнеж”:  “Всяка надежда и мечта носи по мъничко тъга... Всичко е прах и суета, щом я няма любовта... Може би всичко е игра или просто е съдба.”

Този петък, 18 март, обаче не като игра, а нещо неизбежно като съдба ще се случи, защото при нас - в Къщата на виното идва една чаровница, която познавате от миналогодишния Фестивал на Розето. Стълпотворението пред нейната маса беше кратно на усмивката ѝ. Светлана Коева сама най-добре представя вината и избата си, защото живеес тях. Светлана може да ви накара да копнеете!

     Винарската изба и лозовият масив на „Балар” АД са разположени в района на с. Скалица под Манастирските възвишения – на около 30 км югозападно от Ямбол. В близост до тях е създаден изкуствен воден басейн, заобиколен от зелени ливади и овощни градини, разкриващи красотата на местността. Защитеността на района от северните ветрове, почвата с добра водопропускливост, голямото количество слънчеви дни, както и редуцираният добив от 400 кг от декар, са предпоставка за получаването на богати, плътни и запомнящи се качествени червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Мерло ,Сира и Пети Вердо.

    Вината се произвеждат в ограничени серии и съзряват минимум шест месеца във френски дъбови бъчви. С бутилковото развитие на виното се оформя букета от аромати и вкусове, придаващи изтънченост и класа. Всяко едно вино е божествено творение на тероара и фантазията на винарите. Основна цел на „Балар” АД е да създава и продава бутикови червени вина със собствен стил и облик, предназначени за истински ценители.

    Вината от линията „К“ ще обогатят представите на ценителите на бутикови и класни вина. Отпивайки глътка вино ще изпитате любов и божествена наслада, ще изживеете опиянение и съблазън. Вината са с наситен рубинено червен  цвят с елегантни игриви отблясъци. Пленителните  виолетови нюанси загатват удоволствието и магията, съдържащи се във виното.

     В аромата преобладават уханията на сочни череши, узрели горски плодове, сушени сливи и шоколад. Разкошният  букет от сладки аромати е преплетен с пикантни тонове на индийско орехче и карамфил.  Хармонията се допълва от нежните нотки на ванилия и карамел. А тайнствените тонове на дъб формират облика на виното.

     Вината „К” са Копнеж. Във всяко едно от тях е заключено впечатляващо очарование, което предизвиква сетивата и отваря душите. Вкусът е с топло завладяващо начало, потвърждаващо ароматното разнообразие. Акцентите на червени плодове и финесът на кадифени танини са отличителна черта за структурата на вината. Послевкусът е дълъг и незабравим, носещ тайнствения заряд на страстна целувка, която искате да повторите.

     За малката винарна най-важното нещо е съдържанието на бутилка. Прилаганите обработки, щадящи гроздето и виното, гарантират в максимална степен високото качество и неповторимостта на напитката. Вината са продукти, такива каквито ни ги дава природата чрез лозята.  И след години на експерименти, „Балар“ създават първата си линия класни вина.

Вино със ЗГУ К1  Мерло x Пети Вердо 2013

Вино със ЗГУ К3 Каб. Сов. x Сира 2013

Вино със ЗГУ  К5 Сира x Каб. Сов.  2013

Вино със ЗГУ К7  Каб. Сов. 2013

Вино със ЗГУ К9  Мерло x  Сира 2013

 

Нима може да устоите на копнежа, наречен линия „К” на Винарска изба „Балар“?!

Очакваме ви тази вечер!

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Слънчево
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.6 m/s

Времето със sinoptik.bg